Výbuch plynu v Katovicích si vyžádal dvě oběti. Další lidé byli zraněni

Polští hasiči našli těla dvou žen, matky a dcery, v troskách domu v Katovicích, kde v pátek ráno vybuchl plyn. Hasiči půlhodinu po poledni nalezli tělo starší ženy, po třetí hodině odpolední pak informovali o nalezení druhé oběti, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Výbuch zranil několik dalších lidí, kteří jsou nyní v péči lékařů, dodala.

„Okolo 12:30 hasiči nalezli v troskách tělo jedné z osob. Lékař následně potvrdil smrt,“ řekl novinářům slezský vojvoda Jarosław Wieczorek. Vojvoda je v Polsku obdobou českého hejtmana. Premiér Mateusz Morawiecki pak upřesnil, že obětí je žena ve věku 68 let.

Pátrání po druhé pohřešované pokračovalo silami 180 hasičů, podpořených speciálně vycvičenými psy. Po výbuchu se zhroutila polovina domu. Zhruba o dvě hodiny později Wieczorek opět předstoupil před novináře, aby informoval o nálezu těla druhé z žen.

„Tělo druhé osoby se našlo v 14:43. Bohužel, opět bylo potvrzeno, že tato osoba zahynula,“ řekl. „Pravděpodobně už nikdo není pod troskami, ale hasiči ještě budou pokračovat v pátrání,“ dodal.

Odhadovalo se, že v budově, patřící evangelické farnosti, mohlo být devět lidí v okamžiku výbuchu, který nastal okolo 8:30. Sedm osob se podařilo vyprostit. Hospitalizováni byli čtyři ranění, včetně dvou dětí, dívek ve věku tří a pěti let.