V Haagu začal soud kvůli MH17. Nemám s tím nic společného, tvrdí jeden z obžalovaných Rusů

V Haagu začal soud s obžalovanými v kauze tragédie MH17 (zdroj: ČT24)

V nepřítomnosti čtveřice obžalovaných začal v nizozemském Haagu ostře sledovaný soud v kauze letu MH17. Při sestřelení letadla nad východem Ukrajiny v roce 2014 zemřelo 298 lidí. Z jejich vraždy jsou obžalovaní tři Rusové a jeden Ukrajinec, kteří zastávali vysoké funkce v organizaci bojující proti Ukrajině. Moskva vinu za tragédii odmítá, přestože mezinárodní vyšetřování zjistilo, že stroj sestřelil raketový systém patřící ruské armádě, který na místo sestřelu přijel z Ruska, kam se poté vrátil.

„Mnoho lidí na tento den dlouho čekalo. Soud chce říci, že si uvědomuje dopad ztráty tolika lidských životů a že způsob, jakým k tomu došlo, byl téměř nepochopitelný,“ uvedl na začátku řízení předsedající soudce Hendrik Steenhuis.

Odpovědi na otázky stále požadují desítky pozůstalých. „Nedokážeme si představit, že bychom nikdy nevěděli, kdo zabil naše příbuzné. A myslím, že je to hodně důležitá část toho, jak se vypořádat se smrtí našich blízkých,“ podotkl předseda sdružení pozůstalých Piet Ploeg.

Své blízké si připomněli už o víkendu protestem před ruskou ambasádou v Haagu. Oběti představovalo 298 prázdných židlí. „Vyhlížíme začátek procesu, protože je důležité najít pravdu. Soudci řeknou svůj názor. Smutný den, ale zajímavý,“ konstatoval otec tří obětí Robbert van Heijningen.

Malajsijské letadlo mířilo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Dvě třetiny obětí pocházely z Nizozemska. Právě v Haagu tribunál podle nizozemského práva vynese rozsudek nad čtyřmi obžalovanými.

Jde o ruské občany Igora Girkina, zvaného Strelkov, Sergeje Dubinského a Olega Pulatova a o Ukrajince ruské národnosti Leonida Charčenka. Všichni v létě 2014 zastávali vysoké funkce v organizaci „Doněcká lidová republika“, která dodnes okupuje východ Ukrajiny.

Vyšetřovatelé z pěti zemí už dříve dospěli k závěru, že letadlo sestřelil raketový systém Buk, který na území pod kontrolou vzbouřenců v Donbasu přijel z Ruska, kam se s jednou chybějící raketou poté vrátil. Patřil ruské 53. protivzdušné brigádě z Kurska.

Události: V Haagu soudí obžalované z tragédie letu MH17 (zdroj: ČT24)

Pouze jednoho z obžalovaných zastupuje právník

Pulatov, který podle vyšetřovatelů jako podplukovník ruské vojenské rozvědky velel rozvědce separatistů, prostřednictvím své advokátky Sabine ten Doesschateové vinu odmítl.

„Stanovisko Olega Pulatova spočívá v tom, že v žádné míře nenese žádnou odpovědnost za zničení letu MH17 a veškeré následky. Pulatov prohlašuje, že není vinen, nijak se (na zničení letadla) nepodílel a nemá s katastrofou nic společného,“ prohlásila obhájkyně podle agentury Interfax.

Hájit se její klient rozhodl kvůli otřesným následkům zřícení letounu. Ostatní obvinění nejsou u soudu zastoupeni ani právníky.

Také Moskva zapojení do tragédie odmítá a vinu připisuje ukrajinské armádě. „Mediální kampaň nabírá bezprecedentních rozměrů. Ukazuje Rusko a jeho občany jako vinné – a to je nepřijatelné,“ ohradila se mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Rusko zpochybňuje objektivitu vyšetřování, které se konalo bez ruské účasti pod nizozemským vedením. Moskva přitom sama zabránila ustanovení speciálního tribunálu OSN.

První dva týdny jednání v Haagu budou věnovány konstatování aktuálního stavu kauzy. Soud přitom musí zjistit, zda není nutné ve vyšetřování ještě pokračovat. Rozhodnout je také třeba o dalším časovém rozvrhu soudního řízení.

Podle agentury TASS soudce Steenhuis naznačil, že proces je předběžně rozplánován minimálně do konce roku 2021. Rezervovány jsou soudní místnosti pro několik bloků slyšení, které mají začít 8. června, 21. srpna a příští rok 1. října.