V centru ruské pozornosti je zřejmě ukrajinská Marjinka. Experti ale pochybují o jejím významu

Na Ukrajině zůstává dobytí Doněcké a Luhanské oblasti hlavním cílem ruských sil, sdělil v sobotu generální štáb ukrajinské armády. Rusové podle něj v oblasti podnikají desítky útočných akcí. Mluví hlavně o městě Marjinka.

V ruském informačním prostoru se rozhořely rozepře ohledně toho, kdo si na ruské straně může připsat odpovědnost za úspěchy u Marjinky v Doněcké oblasti, přestože město ještě ruské síly nedobyly, upozornili analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW). 

Město se tak podle analytiků ocitlo v centru debat místo Bachmutu, jiného sídla na Donbasu, o jehož dobytí se ruské síly snažily mnoho měsíců, než po mnoha peripetiích v květnu ohlásily, že se jim to podařilo.

Bachmut přitom nemá velký strategický význam, Rusko ale potřebovalo ukázat, že se mu podařilo na Ukrajině v posledních měsících dosáhnout alespoň nějakých úspěchů, hodnotili ruskou snahu o dobytí města západní odborníci včetně například britského ministerstva obrany.

Boje táhnou na ruské straně Čečenci a žoldnéři

Stejně tak případné dobytí Marjinky, která měla před válkou asi 10 tisíc obyvatel, Rusku na bojišti žádnou taktickou výhodu podle ISW nepřinese. Kreml by se ho ale mohl pokusit využít v informačním prostoru ve svůj prospěch.

Město je skoro zcela zničené a nikdo z obyvatel v něm nezůstal. Ruské síly se o jeho dobytí snaží od začátku plnohodnotné invaze, v oblasti se jim ale podařilo za rok a čtvrt invaze postoupit zhruba o dva kilometry, podotkl ISW.

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že ofenzivu u Marjinky nyní vedou čečenské speciální jednotky rychlého nasazení Achmat. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že čečenské síly jsou spolu s žoldnéři ze soukromé Wagnerovy skupiny „jedněmi z hlavních hybných sil“ ruské ofenzivy na Ukrajině.