Uprchlík z Afghánistánu čeká v Albánii na americké vízum. Spojenci mě zachránili před nejistotou, říká

Horizont ČT24: Afghánec čeká v Albánii na nový život v USA (zdroj: ČT24)

Když ze strachu z Talibanu opouštěl Firůz Mašůf narychlo Afghánistán, netušil, že následující dva roky stráví v zemi, kterou do té doby skoro neznal. Spojenci ho totiž evakuovali do Albánie. Na pobřeží Jaderského moře doteď čeká na vízum do Spojených států amerických.

„Cítím se teď mnohem lépe než v době, kdy jsem opustil Afghánistán. Zachránili mě před nejistotou. A brzy začnu nový život v Americe,“ těší se Mašůf.

Hlavním důvodem, proč spojenci v čele s USA evakuovali v srpnu 2021 tisíce Afghánců i do třetích zemí, byl rychlý postup Talibanu a vysoký počet těch, kteří se před islamisty rozhodli utéct.

Jednou z třetích zemí byla právě Albánie, která je členem NATO. Z přestupní stanice se stal dočasný domov i pro bývalou televizní redaktorku Farištu Ostovarovou. „Chybí mi přátelé, rodina a kolegové, kteří jsou stále v Afghánistánu. Na všechny stále myslím,“ přiznává Ostovarová.

V současnosti čeká na americká víza v Albánii zhruba 3200 Afghánců. Úřady je ubytovaly v turistickém resortu, sedmdesát kilometrů od hlavního města. Tirana tvrdí, že mohou v zemi nadále zůstat. Podmínkou je nalezení práce.

Dlouhé čekání na vízum

Fakt, že proces s vízy je zdlouhavý, připustili i dva demokratičtí senátoři, kteří se s afghánskými uprchlíky v Albánii setkali v květnu. „Je pravdou, že vyřízení některých žádostí může trvat měsíce. A někdy i více než rok,“ prohlásil senátor Chris Murphy.

I přes chaotický průběh je evakuace z kábulského letiště v roce 2021 považována dle západních představitelů za jednu z největších svého druhu na světě. Spojenci v čele s USA tehdy letecky přepravili přes 120 tisíc lidí během čtrnácti dnů. Operace skončila 30. srpna, den před vypršením ultimáta.