Ukrajinci postupují u Bachmutu, tvrdí velitel Syrskyj. Podmínky označil za těžké a úspěchy za dílčí

Ukrajinská vojska postupují v oblasti východoukrajinského Bachmutu, a to navzdory mimořádně těžkým podmínkám, uvedl na mediální platformě ukrajinské vlády Military Media Center velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Postup označil za první úspěch ukrajinských útočných operací při obraně Bachmutu. Dodal, že je zatím dílčí.

„Postup našich vojsk v oblasti Bachmutu je prvním úspěchem ofenzivy během operace s cílem zajistit ochranu Bachmutu,“ uvedl Syrskyj s tím, že posledních několik dní ukázalo, že Ukrajina může postupovat vpřed a likvidovat nepřítele v mimořádně složitých podmínkách. „Je to pouze částečný úspěch a tímto způsobem je ho potřeba vnímat,“ dodal.

Ukrajinci získali v posledním dnu asi deset pozic u Bachmutu a vyčistili místní les, čímž se jim začala otvírat jedna z hlavních cest, odkud mohou zásobovat jednotky v Bachmutu.

„Rusové se snažili dobýt Bachmut od minulého léta a byli tomu na dosah, měli více jak devadesát procent města. Ukrajinci ale stále byli schopni udržovat dvě zásobovací trasy. Teď se nesnaží o velký protiútok přímo ve městě a místo toho útočí po křídlech a vytlačují Rusy. Těm hrozí, že se dostanou do jakési kapsy nebo podkovy a dostanou se do obklíčení, protože stále mají wagnerovce a speciální jednotky přímo ve městě,“ řekl ČT24 generálporučík ve výslužbě Pavel Macko.

Generálporučík ve výslužbě Macko k aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Zprávy o dílčích úspěších ukrajinských sil v oblasti Bachmutu přicházejí už řadu dní. Minulý týden náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová sdělila, že ukrajinské síly postoupily na bachmutském úseku fronty o dva kilometry.

Ukrajinský postup severozápadně od Bachmutu v oblasti mezi Bohdanivkou a Berchivkou potvrdil o víkendu americký Institut pro studium války (ISW). Ruští internetoví komentátoři upozorňovali minulý týden na prolomení ruských obranných pozic na několika místech Doněcké oblasti a psali v této souvislosti o začátku dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy. Ruské ministerstvo obrany zprávy o prolomení ruské obrany popřelo.

„Ukrajinská armáda je v dobrém stavu, je připravena na protiofenzivu, ale jedna bitva to nerozhodne, to si Ukrajinci uvědomují, a tak žádají o další zbraně,“ prohlásil Macko. Rusové se snaží nyní útoky co nejvíce vyčerpat ukrajinské síly. Proto potřebují rakety, dodal.