Ukrajina ztratila první stíhačku F-16

Ukrajinské letectvo potvrdilo informace médií o pondělní ztrátě první stíhačky F-16, kterou Ukrajina získala od Západu na obranu před ruskou invazí. Pilot, který odrážel ruský útok střel a dronů, zemřel. Letectvo ho označilo za hrdinu, který zachránil ukrajinské životy za cenu toho svého, napsal list Ukrajinska pravda.

„Pilot letectva ozbrojených sil Ukrajiny Oleksij Mes byl zabit při obraně naší země,“ uvedlo letectvo, které pilota označilo za hrdinu, když při ochraně životů Ukrajinců položil ten svůj. Poznamenalo, že během své poslední mise zničil tři střely s plochou dráhou letu a jeden útočný dron. Pohřeb pilota se konal ve čtvrtek.

Letectvo podrobnosti o zkáze stroje neuvedlo. Nehoda se stala v době masivního ruského ostřelování, ale podle prvních zpráv se zdá, že stíhačka nebyla sestřelena, uvedl WSJ. „Nehoda byla nejspíše následkem pilotovy chyby,“ dodal deník.

Podle zpravodajské televize CNN událost Ukrajinci vyšetřují a přizvat chtějí mezinárodní experty. Ukrajinská armáda se totiž nedomnívá, že za zničením stroje je chyba pilota, uvedla televize.

Jednou ze zvažovaných verzí pádu letadla je i sestřelení vlastní protivzdušnou obranou, uvedla ukrajinská redakce rozhlasové stanice Hlas Ameriky s odvoláním na anonymní zdroj z ukrajinského letectva. K dalším hypotézám patří technická závada či chyba pilota.

Stíhačku sestřelila raketa Patriot vinou nedostatečné koordinace mezi jednotkami, napsala ukrajinská poslankyně Marjana Bezuhlová. Poslankyně je známá ustavičnou kritikou ukrajinské generality, podotkla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

WSJ napsal, že Ukrajina poprvé stroje F-16 nasadila do boje tento týden, takže zničení prvního kusu je pro Ukrajinu velkou ránou. Kyjev o dodávku amerických stíhaček dlouho usiloval.

Západní spojenci Ukrajině přislíbili osmdesát stíhaček F-16, ale podle informací WSJ jich zatím bylo dodáno šest. To odpovídá i počtu připravených ukrajinských pilotů, kteří jsou schopni s tímto letounem létat.