Ukrajina neúspěšně žádá Maďarsko o kontakt se svými válečnými zajatci, které tam převezli z Ruska

Ukrajinské ministerstvo zahraničí požádalo, aby Budapešť okamžitě umožnila jeho konzulovi navštívit ukrajinské válečné zajatce nacházející se v Maďarsku. Uvedl to mluvčí ministerstva Oleh Nikolenko. Skupinu jedenácti zajatců předalo Maďarsku Rusko bez vědomí Kyjeva údajně za zprostředkování Ruské pravoslavné církve. Předání skupiny do Maďarska zdůvodnila církev tím, že zajatci pocházeli ze Zakarpatské oblasti, která byla do roku 1918 součástí historických Uher.

Nikolenko tvrdí, že všechny pokusy ukrajinských diplomatů v posledních dnech navázat přímý kontakt s ukrajinskými občany byly neúspěšné. „To, stejně jako informace získané od příbuzných některých z nich ukazuje, že ujištění maďarských orgánů o údajně svobodném postavení ukrajinských obránců v Maďarsku nejsou pravdivá,“ zdůraznil mluvčí ukrajinské diplomacie.

Ve skutečnosti jsou ukrajinští zajatci drženi v izolaci, dodal Nikolenko. Podle něj nemají přístup k otevřeným zdrojům informací, komunikovat s příbuznými mohou jen v přítomnosti třetích osob a je jim také odepřen kontakt s ukrajinským velvyslanectvím.

Zástupce ministerstva zahraničí také uvedl, že maďarské orgány ignorují veškeré pokusy Ukrajiny o navázání konstruktivního dialogu v této situaci. „Takové jednání Budapešti zpochybňuje deklarované humanitární motivy pro převoz Ukrajinců do Maďarska. Navíc je lze kvalifikovat jako porušení ustanovení evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod,“ zdůraznil Nikolenko.

Co předcházelo

Rusko předalo Maďarsku jedenáct ukrajinských válečných zajatců bez souhlasu Kyjeva. Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že se o tom dozvědělo z médií, konkrétně z veřejných prohlášení maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna.

Na internetových stránkách Ruské pravoslavné církve byla 8. června zveřejněna zpráva, že k předání skupiny ukrajinských válečných zajatců do Maďarska došlo za jejího zprostředkování na žádost maďarské strany. Uvedla, že se jedná o osoby „zakarpatského původu“.

Převoz zajatců potvrdil maďarský vicepremiér, který uvedl, že se jedná o „gesto Ruské pravoslavné církve vůči Maďarsku, kterému tito lidé vděčí za svou svobodu“.

Maďarská a ruská strana o svých jednáních vládu v Kyjevě neinformovaly. Ukrajina si předvolala vedoucího maďarské diplomatické mise a požádala o podrobné informace o ukrajinských občanech a o to, aby k nim měl konzul neprodleně přístup.