Trumpovi spolupracovníci musí vypovídat o vpádu do Kapitolu

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující lednové povolební násilnosti v sídle Kongresu žádá o svědectví další blízké Trumpovy spolupracovníky. Mezi nově předvolanými jsou bývalá mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová nebo exprezidentův poradce Stephen Miller. Soud zároveň rozhodl, že kongresový výbor má právo získat přístup k některým záznamům z Bílého domu z doby, kdy byl Trump ve funkci, informovala agentura Reuters.

Obsílku nově dostalo několik asistentů Bílého domu a další úředníci, kteří byli podle zvláštního výboru v Trumpově okolí, když 6. ledna exprezidentovi příznivci vpadli do washingtonského Kapitolu, sídla Kongresu. Svojí akcí chtěli zákonodárcům zabránit, aby potvrdili vítězství Trumpova rivala a současného amerického prezidenta Joea Bidena ve volbách.

„Potřebujeme přesně vědět, jakou roli hráli bývalý prezident a jeho asistenti ve snahách o zastavení sčítání volebních hlasů a zda byli v kontaktu s někým mimo Bílý dům, kdo se pokoušel zvrátit výsledek voleb,“ sdělil předseda zvláštního výboru Bennie Thompson.

Komise má mít přístup k záznamům, rozhodl soud

Soud rozhodl, že komise vyšetřující lednové nepokoje v sídle Kongresu má dostat přístup k některým záznamům z Bílého domu, aby mohla zhodnotit, jakou roli Trump v podněcování k výtržnostem sehrál. Exprezidentovi právníci se pokoušeli dosáhnout toho, aby výboru zůstaly záznamy zapovězeny.

Trump krátce před násilnostmi v Kapitolu pronesl projev, v němž zopakoval své nepodložené tvrzení, že volby z listopadu 2020 byly „ukradeny“ cestou rozsáhlých podvodů, a vyzval své příznivce, aby se vydali ke Kapitolu a dali najevo svůj nesouhlas.