Komise, která vyšetřuje lednový útok na Kapitol, si předvolala čtveřici Trumpových spolupracovníků

Komise amerického Kongresu, která vyšetřuje útok na Kapitol ze 6. ledna, si předvolala čtyři blízké Trumpovy spolupracovníky. Oznámil to předseda výboru a kongresman za Demokratickou stranu Bennie Thompson. Mezi předvolanými je například bývalý personální šéf Bílého domu Mark Meadows či bývalý Trumpův poradce Steve Bannon. Slyšení se mají uskutečnit v polovině října, uvedla agentura AP.

Výbor se domnívá, že čtveřice mužů může disponovat zásadními informacemi ohledně okolností a událostí ze 6. ledna. „Byl jste personálním šéfem prezidenta a máte klíčové informace ohledně mnoha prvků našeho vyšetřování,“ napsal Thompson Meadowsovi. Podle něho má výbor „věrohodné důkazy“, že Meadows byl zapojen do akcí, které komise vyšetřuje.

Čtveřice mužů podle předsedy výboru byla v úzkém kontaktu s Trumpem před začátkem demonstrací, které pak přerostly v útok protestujících na Kapitol.

Předvolání dostali také Dan Scavino, který měl v Bílém domě na starosti komunikaci na sociálních sítí, a dále představitel ministerstva obrany Kashyap Patel – ten uvedl, že je tím „zklamaný ale nikoliv překvapený“. Ostatní tři muži okolnost nekomentovali.

Výbor po čtveřici mužů chce, aby do 7. října předložili celou řadu dokumentů. O týden později by pak měla začít slyšení, uvedla agentura AFP.

Stovky stoupenců dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa vtrhly do budovy Kapitolu, sídla Kongresu, v době, kdy v něm zákonodárci potvrzovali vítězství Trumpova demokratického rivala Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Nepokoje si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných. V souvislosti s útokem bylo zatčeno na šest set lidí.

Vytvoření komise, která se zabývá vyšetřováním událostí z 6. ledna, prosadili ve Sněmovně reprezentantů demokraté navzdory námitkám republikánů. Vznik orgánu v červenci podpořila komora poměrem hlasů 222 ku 190, přičemž pro jeho zřízení hlasovali pouze dva republikáni.