Střelecký útok v Jeruzalémě má tři oběti, další lidé jsou zranění

Útok na okraji Jeruzaléma má nejméně tři oběti a šest dalších osob je zraněno, vyplývá podle webu Times of Israel z vyjádření policie a zdravotníků. Útočili dva střelci, podle médií jsou oba mrtví a byli to členové Hamásu, což později teroristické hnutí potvrdilo. V Izraeli panuje zvýšené napětí kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem, do pátku by však měl platit dočasný klid zbraní.

Server deníku The Jerusalem Post napsal, že útok se odehrál na zastávce autobusu u vjezdu do města. Podle něj i podle dalších zdrojů zemřela na místě čtyřiadvacetiletá žena. Později média informovala, že v nemocnici podlehli vážným zraněním starší muž a žena.

Podle zdravotnické organizace Magen David Adom jsou další dva lidé ve vážném stavu, tři ve středně těžkém a jeden v dobrém.

Útočníky na místě zneškodnili dva vojáci, kteří byli v té době mimo službu, a jeden civilista.

Tajná služba Šin Bet posléze oznámila, že útočníky byli bratři z východního Jeruzaléma, kteří se hlásili k Hamásu a v minulosti byli ve vězení za plánování teroristických útoků. Jeden z nich byl vězněn v letech 2010 až 2020, druhý v roce 2014.

Teroristé z Hamásu později přiznali, že útočníci byli jeho členy. Zástupci hnutí prohlásili, že jejich akce byla „přirozenou odpovědí na bezprecedentní zločiny“ páchané okupační mocností. Konkrétně jmenovalo izraelskou vojenskou operaci v Pásmu Gazy a zacházení s Palestinci v izraelských věznicích.

„Hamás jednou rukou podepisuje příměří a druhou posílá teroristy vraždit Židy do Jeruzaléma,“ konstatoval izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir podle serveru The Times of Israel. „Toto není příměří… Musíme zastavit jednání s ďáblem a vrátit se okamžitě k boji,“ dodal.

Izraelští politici chtějí pokračovat v distribuci zbraní

Podle ministra incident potvrzuje, že je důležité vyzbrojovat civilisty. „Bez ohledu na kritiku od některých lidí budu pokračovat v distribuci zbraní všem, záchranným složkám i civilistům,“ prohlásil.

Podobně se vyjádřil na síti Telegram premiér Benjamin Netanjahu, který rovněž slíbil pokračovat v distribuci zbraní civilistům, protože se to osvědčilo ve „válce proti vražednému terorismu“. Netanjahu ocenil rychlou reakci dvou vojáků a civilisty, kteří podle něj zabránili „teroristům ve větším útoku“.

Ministr financí Becalel Smotrič řekl, že „tento teroristický útok nám připomíná, že naši nepřátele nejsou jen nacisté v Gaze“. „Budeme je pronásledovat a zničíme je všude s pomocí Boží,“ dodal politik, který stojí v čele strany Náboženský sionismus.

Oba ministři i premiér vyjádřili soustrast pozůstalým, stejně jako to udělal opoziční lídr Benny Gantz, který je nyní členem válečného kabinetu. „Tento útok je dalším důkazem toho, že musíme pokračovat ve válce proti vražednému terorismu, který ohrožuje naše civilisty,“ uvedl s tím, že bojovat s teroristy je potřeba v Gaze, na Západním břehu a kdekoli jinde.

Izraelský ministr energetiky Jisrael Kac v reakci na útok napsal na síti X, že vyzval ministra spravedlnosti, aby rodinám útočníků odebral průkazy totožnosti a odepřel „všechny výsady a příspěvky“, protože je třeba „zasáhnout příznivce terorismu všude“.