Spalničky se šíří i v New Yorku, nemocných je stejně jako v Česku. Neočkovaní mají zákaz vycházení

Horizont ČT24: Spalničky se šíří i v New Yorku, nemocných je stejně jako v Česku (zdroj: ČT24)

Spalničky se světem šíří třikrát rychleji než loni. Ukazují to předběžná data Světové zdravotnické organizace. Nákaza postupuje i v zemích, odkud dřív úplně zmizela. Jen v Česku letos onemocnělo už více než 400 lidí, podobné číslo hlásí třeba i New York. Úřady zasažených oblastí tam neočkovaným zakázaly vycházet. A vedle boje o zdraví tím rozpoutaly i právní bitvu.

Úřady v newyorském okresu Rockland zvolily proti spalničkám nekompromisní strategii. Kdo není očkovaný, zůstane doma. „Nesmíte vycházet pod pokutou 2 tisíce dolarů za každý den,“ potvrdil šéf státní správy v okresu Rockland Ed Day.

Virová nákaza se na západním břehu Hudsonu šíří hlavně v komunitě ortodoxních židů. Nakažených už jsou skoro dvě stovky. Školy dostaly seznam dětí, které teď na vyučování nesmějí, a každý pátek hlásí, kdo pravidla porušil. Někteří rodiče příkaz napadli u soudu a v první fázi uspěli. Odvolací tribunál ale rozhodnutí zase zvrátil.

„Preventivní opatření nejsou důvod k tomu, aby do těla mých dětí někdo stříkal toxiny,“ tvrdí však matka neočkovaného dítěte Esther. Spalničky se šíří i dál po proudu řeky: Na stovky počítají nakažené v Brooklynu. Infekce, která ze Spojených států na čas úplně zmizela, tak znovu nabývá na síle.

„Pokud jde o spalničky, jsme na cestě k nejhoršímu roku od jejich vymýcení v roce 2000,“ řekla ředitelka Centra pro kontrolu nemocí USA Nancy Messonnierová.

Nákaze čelí i Madagaskar

Severní Amerika je ale jen špičkou ledovce. Světová zdravotnická organizace zaznamenala od ledna do března třikrát více případů spalniček než loni za stejnou dobu. Zdaleka nejrychleji nakažených přibývá na Madagaskaru. Populace ostrovního státu není proočkovaná. Od října tu virus zabil více než 1200 lidí. „Můj syn dostal první dávku vakcíny, ale zemřel, protože druhou už jsme si nemohli dovolit,“ řekl otec oběti.

Statistiky zdravotníků dokládají, že infekce aktuálně nešetří žádný kontinent. Stovky nemocných pak hlásí i země střední a západní Evropy. Třeba v Rakousku spalničky minulý týden doslova ochromily celé město: Nákaza se potvrdila u řidiče autobusu v Klagenfurtu.

Nejrychlejší šíření spalniček
Zdroj: WHO

„Všechny řidiče jsme informovali, že se musí vrátit do garáží. Prověříme, kteří z řidičů jsou očkovaní a kdo už spalničky měl,“ řekl mluvčí dopravního podniku v Klagenfurtu.

Několik hodin hromadná doprava stála úplně. Do služby se mohli vrátit jen očkovaní řidiči a důkladně vyčištěné vozy. Vysoce nakažlivý virus se přenáší vzduchem i na několik metrů. Každý, kdo se s nemocným setkal a sám není očkovaný, by tak měl skončit v karanténě.

  • Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění. Inkubační doba, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je zhruba 7 až 21 dní.
  • Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím.
  • Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.
  • Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Do karantény musí také všichni neočkovaní, kteří se s nemocným setkali.
  • Zdroj: ČTK