Zájem o očkování proti spalničkám mezi dospělými výrazně narůstá

Zájem o očkování proti spalničkám mezi dospělými roste. Shodují se na tom Česká vakcinologická společnost, očkovací centra a praktičtí lékaři. Podle vakcinologa Romana Chlíbka se trend ale neprojevuje u jiných nemocí. Laboratoře, kde si lidé nechávají testovat protilátky na spalničky, jsou zahlcené.

Martin Nesrsta z centra Avenier mluví o rekordním zájmu. „Poslední dva až tři roky jsme u dospělých měli měsíčně desítky či stovky dávek. Teď jsou ty počty v tisících.“ Za rok 2017 firma do ordinací lékařů dodala 1200 dávek, za rok 2018 to bylo 5100 dávek. Od ledna 2019 do dnešního dne se číslo vyšplhalo na 18 500. Polovinu prodaných vakcín podle Nesrsty nakupují hlavně nemocnice nebo firmy, kde se spalničky vyskytly.

Nárůst zájmu o očkování proti spalničkám je podle vakcinologa důsledkem vysokého počtu nakažených. „Díky epidemii spalniček určitě roste zájem o očkování u dospělých,“ potvrzuje Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti.

Zájem potvrzuje i brněnský Zdravotní ústav. „Statistiky přesně nevedeme, ale ano, určitě vidíme zvýšený nárůst,“ říká místní lékařka Anna Přívorová. Jednotlivci chodí na přeočkování hlavně k praktickým lékařům. „V současné době epidemie je to určitě trend,“ potvrzuje zdravotní sestra Hana Stašáková z královehradecké ordinace praktické lékařky.

Stále také roste zájem o testování protilátek. „Několikanásobně se zvyšuje zájem o vyšetřování. Laboratoře jsou pod velkou zátěží,“ uvádí Chlíbek. „Dřív se hodně testovalo třeba na klíšťovou encefalitidu, teď je naprostá dominance u spalniček,“ potvrzuje Nesrsta.

  • Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění. Inkubační doba, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je zhruba 7 až 21 dní.
  • Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím.
  • Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.
  • Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Do karantény musí také všichni neočkovaní, kteří se s nemocným setkali.
  • Zdroj: ČTK

Podle Chlíbka mají dospělí proti dětem nepoměrně nižší proočkovanost obecně. „Řádově si dovolím tvrdit, že například u pneumokoka je proočkovanost u dospělých o 50 procent nižší než u dětí.“ Chlíbek zároveň dodává, že zájem o očkování dospělých se nyní projevuje jen u spalniček. U ostatních vakcín popularita neroste.

Obě firmy vyrábějící spalničkovou vakcínu podle hlášení nedostupných léků na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv dočasně přerušily dodávky do Česka. Podle ministerstva zdravotnictví nedostatek vakcín zatím nehrozí.

Podle posledních informací je v Česku letos nakaženo už 402 lidí. Nejvíc v Praze, v Moravskoslezském a v Královéhradeckém kraji. Počet případů je už nyní téměř dvojnásobný oproti celkovému počtu nakažených za celý loňský rok. Tehdy onemocněli 203 lidé. Nejhorší situace zůstává v Praze, kde je 135 nemocných.