Lidé mají větší zájem o test protilátek na spalničky. Dospělí za očkování zaplatí

Během zvýšeného výskytu spalniček letos prudce stoupl zájem lidí o testování na protilátky. V síti očkovacích center Avenier od letošního února odebrali krev 114 dospělým. Minulý rok to za stejnou dobu byly jen tři případy, řekl České televizi odborný garant těchto center Rastislav Maďar. Obdobně jsou na tom i další očkovací centra.

„Zájem o odběry na protilátky proti spalničkám vzrostl letos prudce. Vloni jsme odebrali krev za únor a březen třem pacientům, letos je to od začátku února do dnešního dne, tedy zhruba za měsíc a půl, už 114 odběrů,“ uvádí epidemiolog Rastislav Maďar.

Lékaři letos více testují na spalničkové protilátky také v jiných centrech. „Zájem se zvýšil, a to významně. Dříve šlo o jednotlivé případy ročně,“ říká Pavel Slezák ze Střediska očkování a cestovního lékařství v Pardubicích.

Podobná situace je také v Plzni. „V minulosti byl zájem o testování protilátek téměř nulový, dnes testujeme každý týden asi pět až deset osob,“ zmiňuje Daniela Fránová z plzeňského zdravotního ústavu.

Hůře chránění mohou být lidé narození v 60. až 80. letech

Podle Pavla Slezáka jsou nejvíce ohrožení ti, kteří se narodili koncem 60. až začátkem 80. let, a dostali tak vakcínu v prvních patnácti letech po zahájení celoplošného očkování. „Část dětí byla očkována jen jednou dávkou, druhá se pak přidávala až v pozdějším věku. Vakcína se dodávala do ordinací ve vícedávkových baleních, což bylo náročné na manipulaci. Snadno mohlo dojít ke znehodnocení části vakcíny,“ vysvětlil.

Lidé očkovaní proti spalničkám jsou chráněni hlavně v dětství. Pokud se s infekcí během života pravidelně nepotkávají, imunita postupně vymizí. „Tento efekt je sice znám už dlouho, v dřívějších dobách však nebyl tak často pozorován, protože mezi dospělými bylo ještě velké procento osob, které v dětství onemocněly, nebo se s nemocí alespoň opakovaně setkávaly,“ podotknul Slezák.

Vakcína stojí kolem 800 korun

Podle zástupců očkovacích center se zvýšil také zájem o samotné očkování. Na rozdíl od dětských pacientů si ho ale dospělí musí zaplatit sami. „Pokud se dospělý pacient rozhodne nechat se očkovat proti spalničkám, pak si musí toto očkování podle platné legislativy uhradit. Výjimku tvoří osoby, které jsou nově přijímány do pracovního nebo služebního poměru na infekčním nebo dermatovenerologickém pracovišti,“ uvádí mluvčí VZP Lucie Krausová.

O tom, kdo bude mít vakcínu proti spalničkám zdarma, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví nebo zaměstnavatel, který podřízeným očkování zaplatí. „Aktuálně se jedná o zdravotníky. Také některé větší firmy zvažují, že nechají očkovat své zaměstnance, aby pracovníci neskončili v izolaci nebo v karanténě, která trvá až tři týdny,“ dodal Rastislav Maďar. Vakcína podle něj stojí zhruba 800 korun, někde může být i levnější. 

Spalničkami v letošním roce onemocnělo v Česku už téměř 300 lidí. Nejvíce pacientů bylo od začátku roku v Praze, nahlášeno bylo skoro sto případů. Po hlavním městě je nejvážnější situace v Moravskoslezském a Pardubickém kraji.