Prymula: Epidemie spalniček je alarmující. Ani očkovaní si nemohou být jisti ochranou

Prymula: Procento osob bez protilátky je vysoké, (zdroj: ČT24)

V loňském roce bylo v České republice zaznamenáno přes 200 případů spalniček. Jen za první měsíc letošního roku je to dalších 88 výskytů, nejvíce v Praze a Moravskoslezském kraji. Náměstek ministra zdravotnictví a předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula v pořadu Události, komentáře varoval před klesající proočkovaností i imunitou populace. Následky onemocnění mohou být smrtelné.

Profesor Prymula popsal, že Česká republika naplňovala normy Světové zdravotnické organizace (WHO), podle nichž měly být spalničky eliminovány. Ročně se vyskytovaly jednotky případů, zpravidla dva ročně, zdůraznil předseda České vakcinologické společnosti.

Když pak v roce 2014 v České republice poprvé propukla epidemie spalniček, mnozí lékaři selhávali v diagnóze, protože se předtím s nemocí nikdy nesetkali, konstatoval  Prymula. Současnou epidemii neváhal označit za alarmující. „Hrozí epidemie, která by mohla dosáhnout až tisíce případů za rok, a to už je skutečně epidemie velká,“ varoval. 

Klesá proočkovanost i imunita

Příčin zvýšeného výskytu spalniček je podle Prymuly více. Jmenoval dramaticky klesající proočkovanost v západních zemích, včetně České republiky. „Už jsme u 90 procent u mladé populace,“ sdělil náměstek ministra zdravotnictví.

Dalším faktorem je podle Prymuly „vyvanutí imunity“. „Dříve jsme očkovali v prostředí, kde se spalničkový virus vyskytoval. Přirozeně jsme se s ním setkávali a naše imunita se posilovala. Dnes už tomu tak není, spalniček bylo dlouho málo a teď je tu obrovská část populace, která není promořená,“ vysvětlil.

„Jsou to lidé, kteří jsou buď starší, nebyli očkováni vůbec a neprodělali onemocnění, anebo jsou to lidé, kteří byli očkováni, ale od určitého věku už imunita nestačí,“ upřesnil Prymula. „Procento osob, které už nemá dostatečnou protilátku, je poměrně vysoké,“ řekl a dodal, že když byl někdo očkován před 30 lety, nemůže si již být jist, že je chráněn.

Prymula sdělil, že ministerstvo zdravotnictví dokonce zvažuje, že vydá vyhlášku, podle níž by pracovníci ve zdravotnictví byli povinně přeočkováni. „Aby nedocházelo k tomu, že se celé oddělení dostává do karantény a nemocnice nefunguje,“ sdělil a dal za příklad nedávný omezený režim na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Motole, který byl zapříčiněn právě spalničkami.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné již od roku 1969. Někteří rodiče však odmítají své děti nechat očkovat nebo vakcínu odsouvají do pozdějšího věku. Škodlivost vakcín podle odborníků není prokázaná, odpůrci očkování neohrožují jen své ratolesti, ale snižují i kolektivní imunitu.

U neočkovaných může nemoc skončit smrtí, mezi komplikace patří zápal plic, zánět středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánět mozku. Na spalničky neexistuje lék, lékaři dokážou pouze mírnit projevy onemocnění, jako jsou horečka či vyrážka. Prymula informoval, že v Evropě z tisíce lidí, kteří onemocní spalničkami, jeden zemře.