Armáda proti spalničkám. Její zdravotníci jsou připraveni nahradit izolované pražské záchranáře

Desítka vojáků podstoupila očkování a může zaskočit za pražské záchranáře (zdroj: ČT24)

Desítka vojenských zdravotníků je od středy připravená pomoci zastoupit pražské záchranáře – a to kvůli spalničkám. Na spolupráci se záchranná služba domluvila s armádou preventivně. Z 88 lidí nakažených v celém Česku žije 59 právě v Praze. Po kontaktu s nemocnými muselo do izolace také 19 záchranářů a ze stejného důvodu je teď uzavřená lůžková část urgentního příjmu motolské nemocnice.

„Ve chvíli, kdy se spalničky začaly akcentovat (…), tak bychom byli špatnými manažery, kdybychom nezačali připravovat opatření v případě, že by hygienici přikázali izolační opatření,“ vysvětluje ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch s tím, že aktuální počet zaměstnanců v izolaci není pro záchranku rizikový.

Nasazení armády má výhodu v tom, že jsou vojáci polní nemocnice dostatečně proočkovaní a mají vzdělání v oblasti poskytování zdravotnické péče. „Oni budou poskytovat stejnou zdravotnickou činnost, jako poskytují v době svého civilního zařazení,“ dodává Kolouch. Vojáky tak stačilo proškolit o provozu záchranky.

Záchranáři budou v izolaci déle než týden

Jedním z nich je i Roman Pošta, který jinak působí jako záchranář 7. polní nemocnice. „Chtěli jsme záchranáře, kteří mají praxi zejména s přednemocniční péčí, nebo s urgentní péčí,“ dodává hlavní sestra Agentury vojenského zdravotnictví Hana Koďousková.

Mimořádné nasazení vojáků potrvá minimálně do 4. května, do tohoto data totiž zůstanou v izolaci zaměstnanci motolské nemocnice a také záchranáři. Armáda proto bude v pohotovostním režimu. Pokud by nastala podobná situace i v budoucnosti, mohli by v případě nutnosti vojáci nastoupit do pomocného režimu už v horizontu dvou až tří dnů.

Pražská záchranná služba mezitím začala s přeočkováním svých zaměstnanců proti spalničkám. A nakažené touto nemocí žádá, ať o nich informují zdravotníky předem. „Všichni členové výjezdových skupin používají ústní roušku, abychom předešli kontaminaci,“ vysvětluje náměstek sekce nelékařských pracovníků u pražské záchranky Zdeněk Křivánek. 

Nemoc se totiž přenáší kapénkami nebo přímým kontaktem s nemocným. A spalničky jsou vysoce nakažlivé i v době, než se vůbec u pacientů projeví jejich první příznaky: těmi jsou horečka, rýma, kašel, slzící oči, bělavé tečky se zarudlým okolím na sliznici tváří a vyrážka.