Odpor proti očkování šíří po internetu ruští trollové a roboti, tvrdí rozsáhlá studie

Dezinformace o očkování šíří na internetu roboti a ruští trollové. Popsali to vědci z Univerzity George Washingtona v USA – podle jejich výzkumu jde o významné šiřitele spekulací o tom, jaká jsou zdravotní rizika vakcín. Vakcinám se roboti i trollové věnují až padesátkrát častěji než průměrní uživatelé Twitteru.

Autoři nového výzkumu, který vyšel v odborném časopise American Journal of Public Health, se zpočátku pokoušeli vylepšit komunikaci pro lékaře na sociálních sítích – během analyzování situace si ale všimli, jak veřejná debata na Twitteru vypadá a jak velký vliv na ni má kombinace botů (robotických programů) a ruských trollů.

Studie odhalila řadu účtů, u nichž je potvrzené, že patřily ruských trollům, kteří také zasahovali do amerických voleb. Další účty šířící zmatek v očkování byly automatizované marketingové a malwarové programy.

Pozoruhodný je přitom podle vědců způsob, jakým fungovaly účty ruských trollů: ty tweetovaly jak argumenty pro očkování, tak i proti němu – vše ale ve zpolitizovaném kontextu.

„Tito trollové, zdá se, využívají očkování jako klín, pomocí kterého vnášejí do americké společnosti rozpory,“ uvedl profesor počítačových věd Mark Drezde, který se na studii podílel. „Tím, že hrají na obě strany, narušují veřejnou důvěru v očkování, čímž nás všechny vystavují riziku nakažlivých chorob. Viry nerespektují hranice států,“ dodal.

Nemoci se vrací – úplně zbytečně

Tento výzkum přichází v situaci, kdy se v Evropě začaly znovu více šířit nakažlivé choroby, jimž se dá předcházet očkováním. Největším problémem se jeví v současné době Itálie, která se potýká s epidemií spalniček: Ještě před několika lety spalničky zvládala, počet případů se pohyboval kolem dvou set. Roku 2016 ale počet nemocných vzrostl na 870 a vloni už jich bylo téměř pět tisíc. Letos v červnu pak měla Itálie 29 % všech evropských případů spalniček.

Počty případů spalniček v Česku v roce 2018
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR


Horní komora italského parlamentu navíc na začátku srpna odhlasovala zrušení povinného očkování pro školní děti. Zákon, který zavazoval k tomu, aby děti nastupovaly do školy s očkováním proti deseti chorobám, vstoupil v platnost v březnu, poté, co se ve školách objevila epidemie spalniček. Spalničky se ale letos rychle šíří také v České republice.

Lidé věří dezinformacím o očkování

Dětští lékaři se přitom v posledních letech stále častěji ve světě i v České republice setkávají s rodiči, kteří své děti odmítají nechat proti spalničkám naočkovat. „Očkování dětí proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím (MMR, vakcína Priorix) je asi nejčastěji odmítanou vakcínou, nebo alespoň vakcínou, kterou rodiče chtějí oddálit,“ řekla České televizi předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Anna Šebková.

Podle lékařů totiž část rodičů stále věří mylné informaci, že očkovací látka proti spalničkám může vyvolat autismus, ale i jiné zdravotní komplikace. „S rodiči odmítači se setkávám čím dál tím více – tedy jejich počet narůstá. Nejčastější důvod je, že vakcína vyvolává autismus, jak kdysi prezentoval anglický lékař Andrew Wakefield v renomovaném medicínském časopise – což bylo později označeno jako obrovský podvod,“ uvedla pediatrička Kateřina Špiříková z Brna.

Stačí debata

Drtivá většina očkovacích látek je spolehlivá a drtivá většina lékařů i studií se shodují, že problémy spojené s očkováním jsou jen výjimečné. „Výrazná většina Američanů věří, že vakcíny jsou bezpečné a efektivní, ale když se podíváte na Twitter, získáte dojem, že je tu rozsáhlá diskuze,“ potvrdil výsledky výzkumu pro deník Guardian profesor David Broniatowski z Univerzity George Washingtona.

„Ukázalo se, že množství protiočkovacích tweetů pochází z účtů, jejichž původ je neznámý. Mohou to být boty, lidé anebo kyborgové – tedy ukradené lidské účty, které byly ovládnuté boty. Přestože je nemožné poznat, kolik tweetů pochází od botů a trollů, náš výzkum ukazuje, že významná část on-line diskuze o očkování může být tvořena hráči s neznámými zájmy,“ popisuje vědec jádro problému.

Ruští trollové podle tohoto výzkumu spojují očkování s kontroverzními problémy ve Spojených státech. Obsah, který na Twitteru sdílí, dává vakcinaci do kontextu s Bohem, rasovými otázkami, testy na zvířatech i sociálními otázkami – vždy se jedná o témata, která rozdělují společnost. A mnohdy také s tím, jak legitimní je americká vláda.

Typické příklady takových tweetů jsou podle vědců tyto: „Věděli jste, že existuje tajná vládní databáze dětí poškozených očkováním?“ Anebo „Nemůžete opravit hloupost. Nechte je umřít na spalničky, jsem pro očkování!“ V obou případech byl ke tweetům připojený hashtag #VaccinateUS.

Roboti a trollové

Podle výzkumu se přístup botů a trollů do značné míry liší. Roboti jen využívají zájmu veřejnosti o zdraví očkovaných dětí a pomocí toho šíří škodlivé programy nebo nevyžádanou reklamu. „Ruští trollové naopak šíří rozpory,“ uvádí studie. „Účty, které se maskují za legitimní uživatele, vytvářejí falešné ekvivalence, což vede k podkopávání důvěry veřejnosti k očkování.“

Vědce k tomuto výsledku vedla důkladná analýza 1,7 milionu tweetů pocházejících z doby mezi roky 2014 a zářím 2017; kdy vrcholila kampaň k americkým prezidentským volbám, která vedla k vítězství Donalda Trumpa.

Zpočátku byly analyzovány jen příspěvky od botů, které se dají snadno rozpoznat, ale od letošního ledna vědci zaměřili pozornost i na ruské trolly – společnost Twitter totiž v této době zveřejnila seznam takových účtů.

„Jedna z prvních věcí, které nás zaujaly, bylo, že (tyto účty) píšou o očkování mnohem častěji než běžný uživatel,“ popsali autoři studie. Podle profesora Broniatowského píšou ruští trollové o očkování dvaadvacetkrát častěji než průměrní lidé – toto téma se objevuje v každém jejich pětistém padesátém tweetu, zatímco u lidí je to každý dvanáctitisící tweet.

Zablokované účty

Facebook i Twitter už velké množství podobných účtů zablokovaly a obě sociální sítě chystají další opatření, která mají zabránit organizovanému ovlivňování veřejnosti neznámými zdroji.

„Pro mě je to vlastně opravdu působivé, jak skvěle organizovaní a sofistikovaní jsou zástupci protiočkovacího hnutí,“ uvedl pro Guardian Peter Hotez, ředitel texaského nemocničního centra pro vývoj vakcín a současně otec autistického dítěte.