Západ je zlý, Rusko dobré. Novinářka popsala, jak funguje „Fabrika trollů“

Události: Uvnitř ruské továrny trollů (zdroj: ČT24)

Až stovky komentářů denně či desítky článků kritizující oponenty Ruska musí vytvořit zaměstnanci petrohradské firmy Internetový výzkum. Fungování továrny trollů popsala novinářka Ljudmila Savčuková, která se nechala ve společnosti zaměstnat. Zadání dostala jasné: o Rusku informovat pochvalně, o USA a Unii kriticky.

Novinářka Savčuková pronikla do petrohradské firmy Internetový výzkum na dva měsíce. Náplní její práce byl trolling, tedy narušování diskuze na webových stránkách. Texty se dělají nejen v ruštině, ale i ukrajinštině, angličtině a několika dalších jazycích.

Ve firmě se pracuje na dvě směny 24 hodin denně . Společnost si proto vysloužila nelichotivé označení „Fabrika trollů“. „Když píšou krátké texty, dostanou zadání ústně. Dnes budeme psát, že na Západě je všechno zlé – například,“ popsala novinářka.

Aby se neprozradila, psala texty o německých farmách, které krachují, protože jim sankce brání prodávat potraviny do Ruska. Články si vymýšlela a za zdroj informací označovala třeba sestru žijící v Evropě.

Stejně to dělaly i desítky dalších zaměstnanců. „Jim je úplně jedno, co píší. Ani neví, kdo je kdo v politice. Když byl zavražděn Němcov, mnozí nevěděli, kdo to je. Nevadilo jim psát špatné věci, když měli takové zadání,“ konstatovala novinářka.

Když zveřejnila, co společnost dělá, následovala vlna dehonestujících příspěvků. Pomoc jí nabídl advokát Ivan Pavlov z Družstva29. Společně se snaží na práci firmy upozorňovat. Podle právníka se může „Fabrika trollů“ hájit svobodou slova.

To by ale své aktivity nesměla skrývat a musela by dodržovat alespoň nějaká pravidla. „Naprosto beztrestně vyvolávají nenávist, nepřátelství a další věci, které jsou mimochodem ruskými zákony zakázané,“ upozornil. Podobných firem přitom v Rusku funguje celá řada.

Nedávno se měli ruští internetoví trollové zaměřit na prezidentské volby v USA, i když Moskva svoje angažování v této věci opakovaně odmítá. Savčuková je o tom ale přesvědčena. „Americké prezidentské volby jsou pro Kreml klíčové. A Rusko do nich samozřejmě hodně investovalo. Proto také továrny na trolly pracují. O tom nepochybuji,“ tvrdí.

Novinář: Účty ruských trollů se změnily v konzervativce, kteří psali o Trumpovi

Také novinář listu The New Yorker Adrian Chen zkoumal práci ruských trollů v Petrohradu, výsledky pak publikoval v červnu 2015 v magazínu The New York Times. Žurnalista objevil „armádu ruských trollů“ placených Kremlem, kteří vedli na internetu koordinované dezinformační kampaně s cílem oklamat americkou veřejnost.

„Stala se velmi zajímavá věc. Vytvořil jsem seznam ruských trollů, které jsem jednou za čas kontroloval. Spousta z nich se proměnila v účty konzervativců, falešných konzervativců. Nevím, co se děje, ale všichni tweetovali o Donaldu Trumpovi a dalších věcech,“ řekl Chen v prosincovém rozhovoru. „Mám pocit, že je to nějaký druh opravdu neprůhledné strategie, aby byl zvolen Donald Trump a oslabilo to USA,“ dodal novinář.