Soud v Haagu nařídil Ázerbájdžánu chránit karabašské Armény a umožnit uprchlíkům návrat

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nakázal Ázerbájdžánu, že musí chránit etnické Armény v oblasti Náhorního Karabachu a umožnit návrat těch, kteří z regionu v září uprchli.

Arménie a Ázerbájdžán spolu bojovaly kvůli Náhornímu Karabachu už na počátku devadesátých let, kdy se rozpadal Sovětský svaz. Tato válka, která si vyžádala asi 30 tisíc mrtvých, skončila vítězstvím Arménů. Ázerbájdžán ale dosáhl odvety a dobyl řadu území během války v roce 2020, ve které přišlo o život zhruba 6500 lidí. 

Po vojenské ofenzivě z letošního září Ázerbájdžán dostal Náhorní Karabach pod kontrolu, tamní úřady kapitulovaly a většina z asi 120 tisíc etnických Arménů z regionu uprchla ve strachu z represí.

Arménie se poté obrátila na Mezinárodní soudní dvůr a vyzvala ho, aby Ázerbájdžánu zakázal podnikat akce zaměřené na vysídlení zbývajících Arménů z Náhorního Karabachu a nařídil mu umožnit bezpečný návrat vysídlených obyvatel.

„Ázerbájdžán musí zajistit, aby každá osoba, která opustila po 19. září Náhorní Karabach a která si přeje se tam vrátit, tak mohla učinit bezpečně, svobodně a rychle,“ uvedl v pátek Mezinárodní soudní dvůr.