Slovenská policie zadržela tři osoby podezřelé ze špionáže pro Rusko, píše Denník N

Slovenská policie podle Denníku N zadržela nejméně tři osoby pro podezření ze špionáže pro Rusko. Mezi zadrženými mají být zaměstnanec ministerstva obrany s hodností plukovníka a příslušník slovenské civilní tajné služby SIS. Podplácel je prý pracovník ruského velvyslanectví na Slovensku, napsal list. Slovenské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Bratislava rozhodla o vyhoštění tří pracovníků ruského velvyslanectví, v prohlášení se ale neuvádí, zda krok souvisí se zmíněným případem.

Slovensko rozhodlo o vyhoštění tří pracovníků velvyslanectví kvůli jejich činnosti odporující vídeňské úmluvě o diplomatických stycích. Podrobněji budou policie a prokuratura o případu informovat v úterý, avizoval policejní mluvčí Michal Slivka.

V prohlášení ministerstva zahraničí se neuvádí, zda vyhoštění souvisí se zmíněným zatýkáním. Slovenská diplomacie vyzvala ruskou ambasádu v Bratislavě, aby její zástupci respektovali diplomatické zvyklosti.

Možné spojení s dezinformačním webem

Denník N napsal, že kromě zaměstnance ministerstva obrany a příslušníka tajné služby zadržela policie i osobu spojovanou s internetovým portálem hlavnespravy.sk. Ten slovenské úřady po ruské invazi na Ukrajinu nechaly zablokovat. Využily k tomu nové oprávnění, na jehož základě lze blokovat weby, které například šíří dezinformace. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď dříve tvrdil, že zmíněný portál je financován ruskou ambasádou. 

Tři pracovníky ruského velvyslanectví na Slovensku vyhostila Bratislava také loni. Premiér Eduard Heger tento krok tehdy zdůvodnil tím, že Slovensko nemůže tolerovat, když zástupci cizích diplomatických misí nerespektují dohodnutá pravidla.

Heger přitom vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Moskvou kvůli zjištění, že do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni agenti ruské tajné služby.