Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty. Moskva dle Reuters odpoví stejným počtem

Slovensko rozhodlo o vyhoštění tří pracovníků ruského velvyslanectví (zdroj: Ta3)

Slovensko vyhostí tři pracovníky ruského velvyslanectví, oznámil premiér Eduard Heger. Ministr zahraničí Ivan Korčok později upřesnil, že jde o diplomaty. Slovenské území musí opustit do sedmi dní. Heger zdůraznil, že Bratislava chce budovat vztahy s Moskvou založené na vzájemném respektu. Rusko v odvetě vyhostilo tři slovenské diplomaty, píše Reuters.

„Tři zástupci diplomatické mise Ruské federace musí ukončit své působení a opustit území Slovenské republiky do sedmi dní,“ konstatoval na tiskové konferenci Heger. Krok zdůvodnil tím, že Slovensko nemůže tolerovat, když zástupci cizích diplomatických misí nerespektují dohodnutá pravidla.

„Považujeme za velmi důležité udělat všechno pro ochranu bezpečnostních zájmů, včetně dosažení toho, aby cizí diplomatické mise působily na území Slovenské republiky v souladu s našimi zákony a mezinárodními úmluvami,“ konstatoval dále šéf slovenské vlády.

Předseda slovenské vlády současně vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Moskvou kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských zpravodajců do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Rusko mělo dosud na Slovensku třicet diplomatů a dalších šedesát pracovníků velvyslanectví. Z hlediska počtu diplomatických pracovníků má Rusko v zemi větší zastoupení, než například Spojené státy nebo Čína. Slovensko má v Rusku osmnáct diplomatů.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová sdělila, že Moskva je jednáním Bratislavy hluboce zklamána a že odpověď na sebe nenechá dlouho čekat. Slovensko se dle mluvčí „rozhodlo projevit pseudosolidaritu s Prahou ve smyšlené věci“.

Agentura Reuters informovala, že Moskva v odvetě vyhostí tři slovenské diplomaty, ruské ministerstvo zahraničí zatím takový krok nepotvrdilo.

Vláda amerických agentů, kritizuje Fico

Slovenská opozice rozhodnutí o vyhoštění ruských diplomatů kritizovala. „Slovenská vláda není slovenskou vládou. Je to vláda amerických agentů,“ řekl v reakci expremiér a šéf nejsilnější opoziční strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico.

Nová a nyní nejpopulárnější strana Hlas-sociálna demokracia někdejšího premiéra Petera Pellegriniho zase vyjádřila zklamání, že k vyhoštění přistoupilo Slovensko podle ní bez toho, aby o tom byl informován parlament a o důvodech pak veřejnost.

Za Pellegriniho vlády Slovensko v roce 2018 na rozdíl od většiny členských zemí EU nepřistoupilo v reakci na otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii k vyhoštění ruských diplomatů. Pellegrini byl tehdy místopředsedou Smeru-SD.

Dle šéfredaktora Denníku N Matúše Kostolného je důležité, že Slovensko se k vyhoštění diplomatů uchýlilo z vlastní iniciativy a jako první. „Vláda a Slovensko jako země ukázaly, že s Českem máme intenzivní vztahy,“ konstatoval pro ČT.

Bratislava už loni v létě vyhostila tři ruské diplomaty. Krok tehdy zdůvodnila tím, že jejich činnost byla v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Slovenský tisk tehdy napsal, že rozhodnutí souviselo s případem zneužití slovenských víz ruskými tajnými službami při atentátu v Berlíně. Případ se týká předloňské vraždy Čečence Zelimchana Changošviliho v centru Berlína, kterou si podle německého nejvyššího státního zastupitelství objednala Moskva.