Der Spiegel: Za vraždou Gruzínce v Berlíně mohou být ruské tajné služby

Za páteční vraždou gruzínského občana v Berlíně by podle německého magazínu Der Spiegel mohly být ruské tajné služby. Jde o jednu z vyšetřovacích verzí. Oběť totiž měla blízko ke gruzínským tajným službám a už v minulosti se někdo pokoušel o její život. Další, i když méně pravděpodobnou vyšetřovací verzí je to, že vražda souvisí s organizovanou kriminalitou.

Zelimchan Changošvili přišel o život v pátek za bílého dne ve čtvrti Moabit nedaleko centra Berlína. V jednom ze zdejších parků ho podle svědků muž, který přijel na kole, dvakrát střelil do hlavy. Policii, která okolí místa činu prohledávala i za pomoci vrtulníků, se nedlouho poté podařilo zadržet devětačtyřicetiletého Rusa, který je z činu podezřelý.

Podle magazínu Der Spiegel vyšetřovatelé vycházejí z toho, že šlo o profesionálně plánovanou  vraždu provedenou na objednávku. Za pravděpodobnější než to, že má kořeny v organizované kriminalitě, přitom považují možnost, že byla politicky motivována a mohla si ji objednat například ruská vojenská tajná služba GRU.

Tomu podle listu napovídá i fakt, že Changošvili v Gruzii úzce spolupracoval s tamními tajnými službami a snažil se bojovat proti pronikání ruského vlivu do země. Poté, co se ho někdo pokusil zastřelit, se přestěhoval na Ukrajinu. I tam spolupracoval s bezpečnostními složkami.

Policie zajišťuje stopy v Berlíně
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Německé úřady považovaly Gruzínce za islamistu

Po dalším pokusu o zavraždění muž, který podle listu B.Z. v minulosti bojoval proti Rusům v Čečensku, dorazil do Německa. Zde ho úřady vedly jako islamistu, který by mohl být rizikem. Jeho okolí ale tvrdí, že islamistou nebyl, naopak se snažil v údolí Pankisi zabránit verbování mladých bojovníků teroristickou organizací Islámský stát.

Changošvili si v Německu požádal o azyl, podle serveru WDR ale měl být ze země deportován.

Druhým bodem, o který se opírá verze o možné politicky motivované vraždě, je způsob, jakým si pachatel počínal. Podle informací Spiegelu podezřelý z vraždy dorazil do Německa jen krátce před činem a připravoval se na rychlou cestu zpět. Při činu byl vrah přestrojen a použil zbraň s tlumičem. V bytě podezřelého se navíc podle listu Der Tagesspiegel našlo větší množství peněz.

Pokud podezření na zapojení zahraniční tajné služby ještě zesílí, očekává se, že případ převezme německé nejvyšší státní zastupitelství. Zatím se tak nestalo.

ARD: Ve hře je i čečenská stopa

Vzhledem k ruskému občanství podezřelého a Changošviliho účasti v bojích v Čečensku panuje v Gruzii podezření, že za vraždou může stát přímo čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který se těší podpoře Moskvy.

Právnička Tamta Mikeladzeová z gruzínského centra pro lidská práva EMC podle německé stanice ARD připomněla, že v minulosti bylo zabito víc účastníků čečenské války. V ruských médiích byl Zelimchan Changošvili opakovaně označován za blízkého spolupracovníka vůdce čečenských povstalců Doku Umarova, jenž byl zabit v roce 2013.