Sítě jako řešení, nikoli nástroj vrahů. Francie a Nový Zéland budou mluvit o terorismu na internetu

Francie a Nový Zéland uspořádají v reakci na nedávné atentáty v Christchurchi vrcholnou schůzku, na které budou politici a odborníci hledat způsoby, jak zabránit organizování a podporování teroristických útoků na sociálních sítích. Schůzka se podle novozélandské premiérky Jacindy Ardernové uskuteční patnáctého května v Paříži.

Kromě politiků včetně Ardernové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by měli na pařížské jednání dorazit také zástupci velkých internetových společností, například Facebooku a Googlu.

„Při teroristických útocích z 15. března byly sociální sítě užívány bezprecedentním způsobem jako nástroj podpory teroristického činu a nenávisti,“ uvedla ve středu Ardernová s odkazem na útoky na mešity v Christchurchi, které jejich pachatel vysílal na internetu v přímém přenosu přes Facebook.

Něco takového se podle premiérky nesmí opakovat. „Je velmi důležité, aby technologické platformy jako Facebook nebyly zneužívány jako nástroj terorismu a místo toho se staly součástí celosvětového řešení v boji proti extremismu,“ dodala Ardernová.

Schůzka se podle francouzské prezidentské kanceláře uskuteční v Elysejském paláci. Francie v uplynulých letech čelila několika teroristickým útokům, při kterých od počátku roku 2015 islamisté zavraždili více než 250 obětí. Při atentátu v Christchurchi australský útočník postřílel v mešitách 50 lidí.

Snaha o omezení teroristického obsahu na sociálních sítích není nová. Politici vyzývají velké internetové společnosti k řešení tohoto problému po každém větším atentátu.

Již loni v září Evropská komise navrhla nová pravidla, která internetovým společnostem ukládají do hodiny od výzvy úřadů odstranit z webu materiál s teroristickým obsahem. Pokud firmy jako Facebook, Twitter nebo Google žádost nesplní, má jim hrozit pokuta až do čtyř procent jejich celosvětového obratu v předcházejícím roce. Ministři vnitra zemí Evropské unie návrh loni v prosinci na svém jednání v Bruselu podpořili, minulý týden jej schválil také Evropský parlament.