TÉMA

Christchurch

Novozélandští vědci se pokoušejí o laboratorní výrobu ovoce. Bojí se klimatické neúrody
Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkoušejí vypěstovat ovoce v laboratoři, a to bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné.
8. 9. 2023|
Soud osvobodil muže, který chválil novozélandský útok na mešity. V příspěvcích jen „trollil“
Vrchní soud v Praze zprostil obžaloby muže, který psal v internetové diskusi souhlasné komentáře o teroristickém útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Podle pravomocného verdiktu muž satirickými komentáři jen „trollil“ a zesměšňoval lidi, kteří s útokem skutečně souhlasili. Soud tak zrušil prvoinstanční rozsudek, který muži uložil tříletou podmínku a peněžitý trest 60 tisíc korun. Obžalovaný vinu odmítal, příspěvky chtěl prý jen zdiskreditovat xenofoby a rasisty.
15. 2. 2023|Šimon Rogner
Novozélandská premiérka Ardernová odstoupí z funkce, nemá už prý dost sil. Slíbila snoubenci, že se konečně vezmou
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že nejpozději 7. února odstoupí z čela vlády a již se nebude ucházet o další mandát. Řekla to v projevu před stranickými kolegy. Parlamentní volby slíbila svolat na 14. října. Její dosavadní působení ocenil šéf novozélandské opozice Christopher Luxon nebo australský premiér Anthony Albanese.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 10:32|
Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+
Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|
Za schvalování útoku v Christchurchi platí podmínka, žalobce původně navrhoval pět let vězení
Státní zástupce na trestu vězení za schvalování teroristického útoku v Christchurchi na Novém Zélandu netrvá. Proti lednové podmínce pro sedmapadesátiletého Zdeňka Salu se neodvolal. Verdikt je tak pravomocný. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Řidič kamionu Zdeněk Sala v březnu 2019 na internetu vychvaloval pachatele teroristického útoku, který ve dvou mešitách zastřelil pět desítek lidí. Za propagaci terorismu mu žalobce navrhoval pět let vězení.
30. 3. 2022|Aleš Ligas
Za schvalování novozélandského teroru dostal internetový diskutér podmínku na 2,5 roku
Michal Hroch z Ostravy, který na internetu schvaloval teroristický útok na mešity v novozélandském městě Christchurch, se dohodl se státním zástupcem na podmíněném trestu 2,5 roku se stejně dlouhou zkušební dobou. Zaplatil také 15 tisíc korun na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Dohodu v pátek pravomocně schválil pražský městský soud.
21. 1. 2022|
Na Novém Zélandu se objevil vzácný antarktický tučňák. Plaval sem přes tři tisíce kilometrů
Tučňák, kterého na pobřeží objevil jeden z místních obyvatel na Novém Zélandu, pravděpodobně urazil cestu dlouhou přes tři tisíce kilometrů. Šlo totiž o zástupce tučňáka kroužkového, který žije pouze v Antarktidě.
13. 11. 2021|
Státní zástupci volají po zmírnění sazby za schvalování terorismu na internetu. Ministerstvo změnu odmítá
V justici se vede spor o tresty za schvalování terorismu na internetu. Státní zástupci volají po zmírnění současné sazby, která činí od pěti do patnácti let vězení. Ta je vyšší než třeba možný trest za verbování teroristů. Soudy za internetové příspěvky často udělují sankce pod zákonnou sazbou. Ministerstvo spravedlnosti změnu odmítá jako nesystémovou.
29. 5. 2021|
Muž se přiznal ke schvalování terorismu na internetu, od soudu odešel s podmínkou
Za podporu a propagaci terorismu ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě udělil 33letému Milanu Lalikovi tříletý trest s podmíněným odkladem na dobu dvou let. Muž pocházející ze Slovenska v roce 2019 v internetové diskusi na sociální síti Facebook schvaloval teroristický útok na Novém Zélandu. Při útoku na dvě mešity tam tehdy zemřelo pět desítek lidí. Podle obžaloby svým chováním mohl vyvolat v jiných osobách záměr spáchat obdobný skutek.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 13:32|
Odvolací soud zmírnil trest za komentář vyzdvihující teroristický útok. Místo vězení dostal mladík podmínku
Z šesti let nepodmíněně na tříletou podmínku snížil odvolací soud trest Benediktu Čermákovi, který v internetové diskusi schvaloval teroristický útok v novozélandském Christchurchi z roku 2019. Proti původnímu verdiktu se odvolal i státní zástupce. Podle soudu byl původní verdikt nepřiměřeně přísný i vzhledem k tomu, jaká trestní sazba hrozí za dokonaný teroristický útok.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 13:10|
Za schvalování teroristického útoku v internetovém komentáři soud vyměřil muži šest let vězení
Krajský soud v Brně odsoudil muže ze Znojemska za schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu k nepodmíněnému šestiletému trestu. Muž na internetovém serveru v diskusi komentoval video z útoku na mešitu. Rozsudek není pravomocný. Soudy se už zabývaly několika podobnými případy, obžalovaní odešli s podmínkou.
16. 3. 2021|
Soud potvrdil podmínku za schvalování útoku na novozélandské mešity
Michalu Trykarovi z Rokycan, který v komentáři na internetu v roce 2019 veřejně vychvaloval pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch, uložil Krajský soud v Plzni třicetiměsíční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Zároveň musí obžalovaný muž zaplatit 20 000 korun jako peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Rozsudek je pravomocný.
11. 2. 2021|
BIS má informace o smrti pátého člověka, který se z Česka vypravil bojovat na Blízký východ
Ve válečných oblastech na Blízkém východě zemřeli dosud čtyři lidé, kteří se tam mezi lety 2012 až 2017 vypravili bojovat z České republiky. Pokud je pravdivá loňská informace o smrti dalšího z nich, počet zabitých bojovníků se zvýšil na pět, uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě za loňský rok. Kontrarozvědka loni nezískala informace, že by někdo další do válečných zón z Česka odcestoval, nebo se naopak někdo z bojovníků vrátil.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 18:05|
Pochválil útočníka z Nového Zélandu na internetu. Soud mu potvrdil tříletou podmínku
Za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi na internetu pražský vrchní soud potvrdil Jakubu Weingärtnerovi z Olomouce maximální možný podmíněný trest, tedy tříletý s pětiletou zkušební dobou. Odsouzený tvrdí, že svůj komentář na internetu myslel ironicky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
27. 10. 2020|
Za komentáře k útoku v Christchurchi dostali dva muži podmíněné tresty
S podmíněnými tresty odešli ve čtvrtek od odvolacího soudu dva muži, kteří na internetu pochválili teroristický útok v Christchurchi. Šestatřicetiletý Leoš Machálek z Prahy dostal dvouapůlletou podmínku se zkušební dobou čtyři roky, jedenatřicetiletý Jiří Kantor z Kraslic na Sokolovsku tříletou podmínku se zkušební dobou na pět let s dohledem. Odvolací senát ani v jednom případě neuznal odvolání státního zástupce, který pro oba muže požadoval pět let vězení.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 21:12|
Útočník z Christchurche stráví zbytek života ve vězení
Soud na Novém Zélandu poslal atentátníka z Christchurche na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu. Australský pravicový extremista Brenton Tarrant loni na jaře při útocích na dvě mešity zastřelil 51 lidí, dalších 50 utrpělo zranění. Šlo o nejhorší násilný čin, jaký Nový Zéland kdy zažil.
27. 8. 2020|
Terorista z Christchurche plánoval vypálit mešity, zaznělo na začátku soudu
Pravicový extremista Brenton Tarrant, který se přiznal k vraždě 51 lidí ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, plánoval zaútočit i na třetí mešitu a svatostánky chtěl po dokonání činu vypálit. Oznámila to novozélandská prokuratura na začátek čtyřdenního jednání soudu, který má vynést rozsudek, informovala agentura AP. Tarrant čelí doživotnímu vězení s možností podmínečného propuštění po 17 letech. Soudce má ale možnost rozhodnout o jeho uvěznění na doživotí bez možnosti propuštění, uvedla agentura Reuters. Takovýto trest nebyl na Novém Zélandu nikdy udělen.
24. 8. 2020|
Schvalovat útok na mešity je nebezpečné jednání, podmínka byla na místě, rozhodl soud
Pražský vrchní soud potvrdil padesátiletému Václavu Klestilovi tříletý podmíněný trest za to, že na Facebooku schválil teroristický útok na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ho vinným z podpory a propagace terorismu. Senát tak zamítl mužovo odvolání, podle kterého je trest moc přísný. Neuznal ale ani argumenty státního zástupce, který chtěl poslat Klestila na pět let do vězení.
18. 8. 2020|
Na Facebooku pochválil teroristický útok na Novém Zélandu. Dostal podmínku
Tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let vyměřil ve středu Krajský soud v Plzni jednatřicetiletému Jiřímu Kantorovi z Kraslic na Sokolovsku za to, že na Facebooku pochválil loňský teroristický útok v mešitách ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Za podporu a propagaci terorismu mu hrozilo až 15 let vězení. Rozsudek není pravomocný. Kantor se vzdal práva na odvolání, ale státní zástupce, který požadoval nepodmíněný pětiletý trest, se na místě odvolal.
8. 7. 2020|
Na internetu schvaloval teroristický útok v Christchurchi. Soud mu za to uložil tříletou podmínku
Leoši Machálkovi, který svým komentářem na internetu pochválil teroristického útočníka z novozélandského Christchurche, soud uložil nejpřísnější možnou, tedy tříletou podmínku. Státní zástupce pro muže požadoval pět let vězení a proti výši trestu se odvolal. Machálek napsal pod video zachycující vyvraždění muslimů v mešitách mimo jiné to, že střelec je „borec“. Hájil se tím, že si myslel, že videozáznam zachycuje útok spojeneckých sil na radikální islamisty.
11. 6. 2020|dk
Nor, který zaútočil na mešitu u Osla, dostal u soudu 21 let vězení
Na 21 let do vězení poslal soud v Oslu Philipa Manshause, který loni v létě zavraždil svou nevlastní sestru čínského původu a poté zaútočil na mešitu ve městě Baerum nedaleko Osla. Útok si nevyžádal žádné oběti na životech. Dvaadvacetiletý muž se ke svým činům přiznal a uvedl, že se cítí nevinný, protože „bránil evropský národ“.
11. 6. 2020|
Čech inkasoval tříletou podmínku. Na Facebooku schvaloval novozélandský terorismus
Podruhé během tohoto týdne uložil pražský městský soud podmíněný trest za schvalování teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi prostřednictvím Facebooku. Padesátiletého Václava Klestila uznal vinným z podpory a propagace terorismu a uložil mu tříletou podmínku. Verdikt není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Dvouletý trest dostala za podobný čin v pondělí Renáta Pelikánová.
4. 6. 2020|
Češka na Facebooku komentovala střelbu v mešitách. Dostala podmínku za schvalování terorismu
Dvouletý podmíněný trest uložil pražský městský soud Renátě Pelikánové za to, že prostřednictvím Facebooku chválila pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ji vinnou z podpory a propagace terorismu. Státní zástupce, který ji navrhoval poslat do vězení, se na místě odvolal. Sedmačtyřicetiletá žena u soudu prohlásila, že svého příspěvku lituje. Odvolání proti verdiktu se vzdala.
1. 6. 2020|
Dvěma mužům z Moravy obžalovaným ze schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu hrozí až 15 let vězení
Pražský městský soud obdržel obžaloby na dva muže, kteří na internetu podle vrchního státního zastupitelství schvalovali teroristický útok v novozélandském Christchurchi. Za podporu a propagaci terorismu prostřednictvím veřejně přístupných počítačových sítí jim hrozí pět až 15 let vězení, uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.
20. 4. 2020|