Soud potvrdil podmínku za schvalování útoku na novozélandské mešity

Michalu Trykarovi z Rokycan, který v komentáři na internetu v roce 2019 veřejně vychvaloval pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch, uložil Krajský soud v Plzni třicetiměsíční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Zároveň musí obžalovaný muž zaplatit 20 000 korun jako peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Rozsudek je pravomocný.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil ve dvou mešitách 51 mužů, žen i dětí, další desítky lidí zranil. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal. Soud na Novém Zélandu ho loni poslal na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Podle spisu šestačtyřicetiletý Trykar v březnu 2019 zveřejnil na sociální síti Facebook v diskusi pod článkem o teroristickém útoku na Novém Zélandu komentář, v němž veřejně vychvaloval pachatele. „Fandim takovým vlastencům a hrdinům co umí i konat a nejen kecat,“ napsal podle verdiktu soudu s chybami Trykar.

Dohoda se žalobcem

Internetový diskutér se k jednání přiznal. Na vině a trestu se Trykar dohodl se státním zástupcem, soud ve veřejném zasedání dohodu schválil. Dvacetitisícovou pokutu muž již zaplatil.

Za trestný čin podpora a propagace terorismu hrozí v případě, že jej někdo spáchá na veřejně přístupné počítačové síti, pětiletý až patnáctiletý trest vězení. Soudy v ČR se už zabývaly několika podobnými případy, obžalovaným uložily podmíněné tresty.