Dvěma mužům z Moravy obžalovaným ze schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu hrozí až 15 let vězení

Pražský městský soud obdržel obžaloby na dva muže, kteří na internetu podle vrchního státního zastupitelství schvalovali teroristický útok v novozélandském Christchurchi. Za podporu a propagaci terorismu prostřednictvím veřejně přístupných počítačových sítí jim hrozí pět až 15 let vězení, uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Prvním obžalovaným je muž z Novojičínska, druhá obžaloba se týká muže ze Vsetínska, každý z nich diskutoval na jiném webu.

Loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi zastřelil pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant desítky mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších čtyřiceti osob a z terorismu.

Muž vinu dlouho popíral, minulý měsíc se však nečekaně přiznal, nyní mu hrozí doživotí. 

Kriminalisté podali návrh na obžalobu pěti lidí

Česká policie začala krátce po útoku prověřovat, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu. Jakékoliv podněcování k nenávisti tehdy označili za nepřijatelné jak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), tak i policejní prezident Jan Švejdar. Podle posledních informací podali kriminalisté návrh na obžalobu zatím v pěti případech.

Tarranta k jeho činu inspiroval norský terorista Anders Breivik. Za schvalování jeho teroristických útoků z léta 2011 v Oslu a na ostrově Utoya nedávno pražské vrchní státní zastupitelství rovněž obžalovalo jednoho člověka. Obžalobě za podporu terorismu čelí také dva lidé, kteří velebili smrt trojice českých vojáků v Afghánistánu.