TÉMA

Anders Breivik

Norský terorista Breivik zůstane v cele. Soud zamítl jeho žádost o podmínečné propuštění

Norský soud v úterý zamítl žádost krajně pravicového teroristy Anderse Behringa Breivika, který v roce 2011 zabil 77 lidí a který chtěl nyní dosáhnout podmínečného propuštění. Podle verdiktu soudu v Telemarku musí zůstat ve vězení, protože je nadále nebezpečný, uvedly tiskové agentury.
1. 2. 2022|

Před deseti lety Norsko postihla tragédie. Breivik si oblékl policejní uniformu a vzal život 77 lidem

Dva teroristické útoky během jednoho dne zasáhly Norsko před deseti lety. Na svědomí je měl Anders Behring Breivik. Celkem při nich zemřelo 77 lidí, většinu obětí přitom tvořili mladí lidé. Extremista byl odsouzen k nejvyššímu trestu, který je v tomto skandinávském státě možný. Klíčovou otázkou v procesu bylo Breivikovo psychické zdraví.
22. 7. 2021|

Dvěma mužům z Moravy obžalovaným ze schvalování teroristického útoku na Novém Zélandu hrozí až 15 let vězení

Pražský městský soud obdržel obžaloby na dva muže, kteří na internetu podle vrchního státního zastupitelství schvalovali teroristický útok v novozélandském Christchurchi. Za podporu a propagaci terorismu prostřednictvím veřejně přístupných počítačových sítí jim hrozí pět až 15 let vězení, uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.
20. 4. 2020|

Mladík ze Zlínska chtěl být jako Breivik. Na sociálních sítích vyhrožoval, že zabije hodně lidí

Kriminalisté obvinili jednadvacetiletého mladíka ze Zlínska, který v příspěvcích na sociálních sítích vyhrožoval, že postřílí hodně lidí a pak na náměstí ve Zlíně spáchá sebevraždu. Mladík vystupoval pod několika profily a různými přezdívkami. Ve svých příspěvcích obdivoval masové vrahy. Za vzor měl Anderse Breivika nebo Adolfa Hitlera.
13. 2. 2019|