Češka na Facebooku komentovala střelbu v mešitách. Dostala podmínku za schvalování terorismu

Dvouletý podmíněný trest uložil pražský městský soud Renátě Pelikánové za to, že prostřednictvím Facebooku chválila pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ji vinnou z podpory a propagace terorismu. Státní zástupce, který ji navrhoval poslat do vězení, se na místě odvolal. Sedmačtyřicetiletá žena u soudu prohlásila, že svého příspěvku lituje. Odvolání proti verdiktu se vzdala.

Pelikánová podle státního zástupce Martina Bílého napsala na svém facebookovém profilu o teroristickém útoku na mešity na Novém Zélandu: „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc.“ Přidala i vulgarismus proti muslimům a dodala, že muži děkuje za jeho odvahu. 

Podpora a propagace terorismu

Pelikánová reagovala na příspěvek serveru Hoj.cz, jenž podle žalobce sledovalo na Facebooku přes 160 tisíc lidí. Dopustila se podle něj trestného činu podpora a propagace terorismu, za který hrozí až patnáctileté vězení. Bílý uznal, že žena doposud nebyla trestána a vedla řádný život, kvůli trestní sazbě jí však navrhl uložit nepodmíněný trest.

Obžalovaná se k činu u soudu přiznala. „Bohužel jsem to napsala,“ řekla.

Dodala, že se bojí o malého syna a že by si přála, aby někdo zastavil násilí, které páchají muslimové. Celý článek o teroristickém útoku na Novém Zélandu podle své výpovědi nečetla, reagovala jen na diskusi pod ním, čehož lituje. „Chtěla bych se omluvit, že jsem něco takového napsala,“ prohlásila. Uvedla také, že není členkou žádného extremistického hnutí.

Podle předsedy senátu Kamila Vacíka nebylo o vině Pelikánové pochyb. „Paní obžalovaná napsala tuto větu neuváženě,“ dodal při odůvodnění výše trestu. Zdůraznil, že soud nechce snižovat potenciál příspěvku, jenž může vyvolat další nenávistné reakce. Reakce obžalované nicméně podle něj nevybočuje z desítek jiných komentářů lidí, kteří vůbec stíháni nejsou.

„Projevená lítost byla upřímná,“ konstatoval také soudce. Už samotné stíhání podle něj zapůsobilo na ženu tak, že si uvědomila, co udělala. Pelikánová téměř po celou dobu své výpovědi plakala. 

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu – hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, ale po roce se nečekaně přiznal.

Česká policie krátce po útoku oznámila, že prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu. Jakékoli podněcování k nenávisti tehdy označili za nepřijatelné jak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), tak i policejní prezident Jan Švejdar.

Tarranta k činu inspiroval norský terorista Anders Breivik. Za schvalování Breivikových útoků z léta 2011 v Oslu a na ostrově Utöya obžalovalo pražské vrchní státní zastupitelství rovněž jednoho člověka. Obžalobě za podporu terorismu čelí také dva lidé, kteří velebili smrt trojice českých vojáků v Afghánistánu.