Silné bouře v Řecku zabily několik lidí včetně dvou Čechů. Většina Chalkidiki je bez proudu

Při bouřích s krupobitím zemřelo v Řecku ve středu večer sedm lidí, z toho šest zahraničních turistů, mezi nimiž byli i dva Češi. Ráno informaci potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Dvojice zemřela poté, co se kvůli silnému větru převrátil obytný přívěs na poloostrově Chalkidiki na severu země. Většina poloostrova je bez elektřiny. Podle místopředsedy české Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je na Chalkidiki odhadem až dvanáct tisíc českých turistů.

  • Jste právě teď na dovolené v některé ze zasažených oblastí Řecka? Natočte, jak to aktuálně na místě vypadá a záběry pošlete přes aplikaci iReportér

Ve středu večer začaly Chalkidiki a okolní oblasti bičovat prudké lijáky a krupobití. Vítr vyvracel stromy a ničil střechy budov. Blesky zasáhly elektrické vedení a způsobily požáry.

Záběry z rána ukazují zcela zdevastované pláže, které podle místních médií vypadají jako po výbuchu bomby. Například v letovisku Nea Plagia byly zničeny i obchody a restaurace nedaleko pláže. Asi 80 procent poloostrova je bez proudu. Dodávky elektřiny by měly být obnoveny do večera, informoval řecký deník Kathimerini. 

Bouře má na svědomí několik mrtvých

Český starší manželský pár zemřel po převrácení karavanu ve vesnici Sozopoli. Muž byl na místě mrtvý, žena zemřela při převozu do nemocnice, uvedla místní média. Podle nich byl s nimi v karavanu i jejich syn a vnuk, kteří utrpěli zranění.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová uvedla, že jeden z pasažérů karavanu je nyní v místní nemocnici. „České velvyslanectví v Aténách poskytuje na místě veškerou potřebnou pomoc,“ uvedla. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá. „Je možné, že se to přes den bude ještě vyvíjet,“ dodala Štíchová.

Pokud byli Češi zasaženi, došlo k nějakým zraněním a pokud potřebují například překladatelskou pomoc, nebo pomoc v podobě oblečení nebo jídla, tak ať se určitě neváhají obrátit na naši ambasádu v Aténách.
Zuzana Štíchová
mluvčí ministerstva zahraničních věcí

Mezi dalšími mrtvými je dospělý Rus s malým chlapcem, na něž poblíž jejich hotelu spadl strom. Zemřela i dospělá turistka a osmiletý hoch z Rumunska, které zabila část padající střechy restaurace.

Sedmou oběť našli u letoviska Sozopoli, podle řecké televize jde patrně o dvaašedesátiletého rybáře, který byl od středečního odpoledne pohřešovaný. Zhruba stovka lidí byla při bouři zraněna, z toho tři desítky skončily v nemocnici. Bouře zasáhly ve středu večer i druhé největší řecké město Soluň, které leží nedaleko Chalkidiki. V Soluni ale nebyl nikdo zraněn.

Na poloostrově platí mimořádný stav

Podle agentury DPA krupobití a silný vichr trvaly jen asi 10 minut, meteorologové jev popsali jako nepříliš obvyklý v této oblasti. Podle nich se oblastí přehnaly dvě vichřice. „Věděli jsme dopředu, že přijde silná bouře a vydali jsme také varování, nedokázali jsme ale říct, kde přesně bouře udeří,“ řekl řeckému rozhlasu Efthymios Lekkas z ústavu pro předcházení škodám přírodních katastrof.

„Něco takového jsem ve své pětadvacetileté kariéře zažil vůbec poprvé,“ řekl podle Reuters lékař z nemocnice ve městě Nea Moudiana Athansios Kaltsas. V jeho nemocnici byli ošetřeni pacienti ve věku od osmi měsíců do 70 let, zvláště s rozličnými zlomeninami.

„Když mi začalo pršet na záda, připadalo mi to, jako když mi na záda padají kameny, tak byl vítr silný,“ popsal řecké televizi Skai krupobití místní obyvatel. Vichr podle něj převracel plážové slunečníky, židle, stoly i auta a z některých balkonů trhal zábradlí.

Místní úřady vyhlásily na Chalkidiki mimořádný stav. Nejméně 140 hasičů mělo kvůli živlu celonoční zásah. S likvidací škod má pomáhat i armáda. Nový řecký premiér Kyriakos Mitsotakis kvůli situaci zrušil čtvrteční program a vývoj nepřetržitě sleduje. Vláda později slíbila na obnovu infrastruktury poskytnout 500 tisíc eur (asi 12,7 milionu korun). Pomoci je připravena i EU, řekl evropský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis.

Severní část Řecka, kde tráví letní prázdniny u moře tisíce cizinců, zasáhla divoká bouře po několika dnech s tropickými teplotami blížícími se 40 stupňům.

Na Chalkidiki je přes 10 tisíc Čechů

Na zasaženém řeckém poloostrově je s cestovními kancelářemi asi 7500 Čechů. Další tisíce lidí do oblasti jezdí samostatně, počet českých turistů na místě tak zřejmě bude vyšší než deset tisíc. 

„Chalkidiki je lokalita, kam jezdí spousta Čechů bez cestovních kanceláří vlastní dopravou, například do pronajatých apartmánů. Odhadoval bych, že na poloostrově může být deset až dvanáct tisíc českých turistů,“ uvedl místopředseda české Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Na hodnocení škod je podle Papeže ještě brzo, protože bouře zasáhla řecký poloostrov ve středu večer. „Cestovní kanceláře nyní teprve zjišťují, jestli ubytovací zařízení, ve kterých své klienty mají, byla nějakým způsobem poškozena. To by mělo zabrat minimálně dopoledne,“ uvedl.

Případné zkrácení nebo rušení pobytů by podle něj mohlo potkat pouze turisty, kteří mají být ubytováni právě v zařízení poškozeném bouří. V takovém případě by to řešily přímo cestovní kanceláře. „Byla to bouře, která odezněla. Byl bych spíše optimistický v tom, že dál nebude pobyt na Chalkidiki nijak narušen,“ dodal Papež.