„Šikanózní.“ Fico chce po novináři kvůli fotografii sto tisíc eur

Horizont ČT24: Ficova žaloba na novináře (zdroj: ČT24)

Slovenské soudy budou řešit zřejmě největší žalobu proti konkrétnímu novináři. Premiér Robert Fico (Smer) ji podal na šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petera Bárdyho. Nelíbí se mu použití jeho snímku na přebalu knihy. Fico od Bárdyho, stejně jako od vydavatele knihy, požaduje omluvu a sto tisíc eur, tedy v přepočtu přes dva a půl milionu korun.

„Jsme přesvědčeni, že jsme neporušili zákon, což budeme obhajovat a vysvětlovat u soudu. A věříme ve spravedlivý proces. Pokud mě chtěli touto žalobou zastrašit, pokud měla u mě spustit autocenzuru, tak to nevyšlo,“ prohlásil Bárdy.

„Fotografie je z fotobanky Tiskové agentury Slovenské republiky. My jsme si ji řádně objednali a zaplatili na základě licenční smlouvy,“ uvedl také. Žalobu označil za šikanózní. Napsal, že Fico v ní tvrdí, že je jeho právem rozhodnout, jak bude s jeho fotkou naloženo.

„V několikastránkové žalobě si Fico stěžuje, že autor využil fotografii ke komerčním účelům neoprávněně – a tím se měl obohatit. Podobně vysokou sumu ještě žádný slovenský politik na jednom novináři nevymáhal,“ podotkl zpravodaj ČT v zemi Jan Šilhan.

Kniha s názvem Fico – posedlý mocí mapuje dlouholetou politickou kariéru současného slovenského premiéra. Bárdy při jejím psaní využil také vyjádření kolegů i politických oponentů Fica.

„Nepřátelská média“

Snahy zastrašit novináře a výpady vůči nim jsou na Slovensku poměrně častými jevy, připomněl dále Šilhan. „Vybavuji si například žalobu Smeru na novináře a publicistu Martina Milana Šimečku či loni podobný případ, kdy zástupci Smeru zažalovali kvůli výrokům publicistu Mariána Leška,“ popsal zpravodaj.

Čtyřnásobný premiér Fico loni zařadil Aktuality.sk mezi takzvaná nepřátelská média, kterým přestal odpovídat na dotazy. Politik má komplikovaný vztah s médii dlouhodobě.

V roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka, který pracoval pro Aktuality.sk, Fico rezignoval na funkci premiéra v zájmu řešení vzniklé politické krize. K moci se vrátil loni po vítězství své strany Smer – sociálna demokracia v předčasných parlamentních volbách.