Ruský nejvyšší soud zakázal „mezinárodní hnutí LGBT“. Označil jej za extremistické

Horizont ČT24: Ruský soud zakázal hnutí LGBT (zdroj: ČT24)

Ruský nejvyšší soud se vyslovil pro zákaz „mezinárodního hnutí LGBT“, je prý extremistické. Nařízení vstoupilo v platnost okamžitě, napsala agentura AFP. Podle portálu Meduza kvůli tomu hrozí stíhání lidí, kteří se hlásí k LGBT+ komunitě. Agentura Reuters připojila, že aktivistům bojujícím za práva sexuálních a genderových menšin tak navíc hrozí i obvinění z extremismu.

Čtvrtečním rozhodnutím pokračuje Rusko podle komentátorů v represích namířených proti komunitě LGBT+ v Rusku. V loňském roce už byl například zpřísněn zákon zakazující „propagaci LGBT“, nedávno pak byla přijata norma zakazující změnu pohlaví. Sexuální menšiny se kromě toho na některých místech Ruska, například na převážně muslimském Kavkazu, potýkají i s otevřeným pronásledováním a násilím.

Zasedání soudu se odehrálo za zavřenými dveřmi. Přítomni byli pouze představitelé ruského ministerstva spravedlnosti, kteří zákaz „hnutí LGBT“ navrhli. Podle serveru Mediazona měli obličeje zakryté rouškami a odmítli dát novinářům vyjádření. Zástupci médií čekali ve speciální místnosti.

Lidskoprávní organizace upozorňují, že nic takového, jako je „mezinárodní hnutí LGBT“ ve skutečnosti neexistuje, podotkla Mediazona. Odpůrci návrhu ruského ministerstva se ale nynějšího zasedání soudu účastnit nemohli.

Rozhodnutí soudu odsoudil vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk. „Vyzývám ruské úřady, aby okamžitě zrušily zákony, které nesprávně omezují práci obránců lidských práv nebo diskriminují příslušníky LGBT komunity,“ uvedl podle agentury Reuters Türk v prohlášení.

Režim ruského vůdce Vladimira Putina, který na konci loňského února rozpoutal otevřenou válku proti Ukrajině, se staví do pozice ochránce „tradičních hodnot“. V Rusku v poslední době přitvrdila například také rétorika proti potratům.

Jan Dvorkin, zakladatel nevládní organizace Centr T, která v Rusku pomáhá transgender lidem, uprchl ze strachu z obvinění z extremismu a uvěznění ze země. „Práce v Rusku je velmi nejistá. Vypadá to, že ti (LGBT+ aktivisté), kteří přežijí, budou žít zcela v úkrytu,“ řekl Dvorkin AFP. Verdikt soudu označil za „nový vrchol šílenství“. O pomoc s odchodem z Ruska podle něj kvůli zákonům namířeným proti lidem ze sexuálních a genderových menšin žádá „stále větší počet lidí“.