Rusko přitvrzuje vůči sexuálním menšinám, Duma podpořila zpřísnění zákona o údajné LGBT propagandě

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v prvním čtení schválila úpravu kontroverzního zákona o takzvané LGBT propagandě. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, bude zákaz šíření údajné propagandy platit i pro dospělé, informovala agentura Interfax.

„Během plenárního zasedání poslanci Státní dumy jednomyslně v prvním čtení přijali úpravy zákona zakazující propagaci netradičních sexuálních vztahů,“ uvedl parlament v prohlášení.

Úprava zákona mimo jiné ukládá, že trestné bude „propagandu netradičních vztahů“ šířit nejenom na veřejnosti, ale i skrze internet, média, knihy, audiovizuální služby, kino a reklamy. Stanovuje také výši pokut za porušení zákona, které se pro běžné občany pohybují v rozmezí padesát tisíc až čtyři sta tisíc rublů (zhruba dvacet tisíc až 159 tisíc korun). Cizinci, kteří zákon poruší, budou vyhoštěni ze země. Pro nezletilé se stávající zákaz rozšíří i na informace o změně genderu.

Zákon musí v dolní komoře projít dalšími dvěma čteními, než se jím bude zabývat Rada federace, horní komora ruského parlamentu. Následně ho k podpisu dostane šéf Kremlu Vladimir Putin, jeho podpis je ale ve většině případů pouhou formalitou.

„Ochrana“ před šířením osvěty

Rusko schválilo kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží v červnu 2013. Autoři zákona tehdy argumentovali tím, že je potřeba děti ochránit před šířením osvěty o komunitě LGBT+ a jejích příslušnících. Norma si vysloužila ostrou kritiku od Západu i obránců lidských práv, podle kterých zákaz umlčuje hlasy komunity LGBT+ a pro její příslušníky včetně dětí utváří nepřátelské prostředí.

Zákon také v podstatě zakazuje demonstrace nebo veřejná shromáždění na podporu LGBT+, protože podobné akce ve veřejném prostoru mohou potenciálně vidět nebo slyšet mladiství.

„Musíme naše občany i Rusko ochránit před rozkladem a vymíráním, před temnotou přicházející ze Spojených států a evropských zemí,“ uvedl nyní v prohlášení předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. Nový zákon může podle něj mít ve finální podobě ještě přísnější znění, protože poslanci mohou při dalších čteních podávat své návrhy úprav.

Agentura AFP podotýká, že v posledních letech v souvislosti s údajnou „dekadencí“ západní společnosti, kterou Putin hlasitě kritizuje, v Rusku sílí politická konzervativní linie. Tu dál podpořila ruská invaze na Ukrajinu, kterou Kreml rámcuje i jako boj proti západním hodnotám.