Ruského novináře a držitele Nobelovy ceny míru Muratova napadl ve vlaku útočník

Neznámý pachatel napadl ve vagonu vlaku z Moskvy do Samary šéfredaktora nezávislého ruského listu Novaja gazeta a nositele Nobelovy ceny míru Dmitrije Muratova a polil jej olejovitou barvou s acetonem, uvedl na svém webu deník Kommersant. „Příšerně mě pálí oči,“ napsal Muratov na Twitteru.

Kommersant připomněl, že Novaja gazeta musela po dvojí výstraze od úřadů pozastavit své vycházení v papírové podobě i na internetu, a to až do „ukončení speciální operace na území Ukrajiny“, jak Rusko oficiálně nazývá válku, kterou proti sousední zemi rozpoutalo před 43 dny.

„Muratove, to máš za naše chlapce,“ křičel podle zraněného šéfredaktora útočník. Incident zdržel odjezd vlaku asi o půl hodiny. Novaja gazeta v předvečer války varovala, že její první obětí se stanou pozůstatky svobody v Rusku.

V minulosti v Rusku došlo k několika útokům na odpůrce režimu barvou či chemikáliemi, které jim útočníci chrstli do tváře. Nyní vězněný opoziční vůdce Alexej Navalnyj na jaře 2017 podstoupil ve španělské Barceloně operaci pravého oka a následující měsíce se zotavoval z útoku barvivem, které se v Rusku používá i jako antiseptikum. Látka mu oko poleptala. Před operací na toto oko z osmdesáti procent neviděl.