Rukavice, roušky i obuv. Čtyřmilionové město, které čelí koronaviru, žádá partnerskou Třebíč o zdravotnický materiál

UvR: Město I-čchang požádalo Třebíč o zdravotnický materiál (zdroj: ČT24)

Součástí mezinárodního partnerství na úrovni měst může být i humanitární pomoc. Čínské město I-čchang z provincie Chu-pej v úterý požádalo Třebíč o zdravotnický materiál, který by pomohl v boji s koronavirem. Čtyřmilionový I-čchang se nachází v provincii Chu-pej, jež je ohniskem nákazy. Ve městě jsou stovky infikovaných lidí. Vedle Třebíče mohou svým čínským partnerům pomoci také její obyvatelé ve veřejné sbírce organizované městem. Finanční podporu přislíbil také Kraj Vysočina.

Často symbolické partnerství, tentokrát ale v praxi. Na stůl vedení Třebíče dorazila žádost od sesterského I-čchangu. Potýká se s šířením nového typu koronaviru a žádá zástupce tuzemského města o poskytnutí humanitární pomoci v podobě zdravotnického materiálu. Čtyřmilionový I-čchang v doručeném e-mailu žádá především o roušky, zdravotnické rukavice, obuv a oblečení. 

Město Třebíč věnuje 50 tisíc korun, stejnou výši slíbil poskytnout také Kraj Vysočina. Třebíčský starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč/STAN) odhaduje, že za 100 tisíc korun lze nakoupit 100 tisíc roušek, 150 jednorázových lékařských plášťů, několik kilometrů dezinfikovaných přehozů na lůžka, stovky latexových rukavic či pět tisíc návleků na boty.

To vše chce Třebíč shromáždit do 10. února, hned poté hodlá pomoc poslat partnerskému městu. „S rouškami zatím nepočítáme, protože jsme je doposud nezajistili, ale počítáme s dezinfekčními prostředky,“ uvedl Pacal.

Zapojit se může i veřejnost. „Protože se na nás začali obracet i občané, kteří by se do toho rádi zapojili, tak jim dáváme možnost,“ dodal Pacal s tím, že materiál mohou lidé nosit na radnici. Přesný popis potřebného materiálu najdou na webových stránkách města.

Města jsou partnery už pět let

I-čchan je třebíčským partnerským městem od roku 2015. Díky těmto vztahům Čínu o rok později navštívila skupina třebíčských studentů, ti čínští byli na oplátku v Třebíči. Také se podařilo navázat hospodářské kontakty mezi několika firmami.

Koronavirus a jeho dopady na obyvatele Číny otevírají novou kapitolu vztahů obou měst. Vedle Třebíče má v provincii Chu-pej závazky také jiné město v kraji – Jihlava. Ta v roce 2015 podepsala spolupráci s jedenáctimilionovým Wu-chanem. 

Koronavirus se začal šířit loni. Problémy s ním jsou nejen v provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu se šíří. V Číně je jím nakaženo přes šest tisíc lidí, více než 100 už jich zemřelo. Problémy mají také přilehlé země v jihovýchodní Asii. První případy nakažení byly potvrzeny i v Evropě – v Německu a Francii.