Republikáni se v debatě opřeli do Trumpa. Ten opět nedorazil

Zpravodaj ČT Vostal k republikánské debatě uchazečů o prezidentství v USA (zdroj: ČT24)

V USA se odehrála třetí debata republikánských kandidátů na amerického prezidenta. Na středeční akci, která probíhala v Miami, vystoupilo celkem pět uchazečů. Bývalý prezident Donald Trump, který o křeslo americké hlavy státu rovněž usiluje, se nezúčastnil. Podle zahraničního zpravodaje ČT Bohumila Vostala uchazeči diskutovali o konfliktu v Pásmu Gazy, zákazu TikToku nebo americké podpoře Ukrajině.

Středeční diskuse v Miami se zúčastnili floridský guvernér Ron DeSantis, bývalá Trumpova ambasadorka při OSN Nikki Haleyová, ale také podnikatel Vivek Ramaswamy, bývalý guvernér státu New Jersey Chris Christie a senátor Tim Scott.

Vostal uvedl, že mezi republikány nejvíce vynikají tváře DeSantise a Haleyové. „Trump má ale pozici naprostého favorita. Drtivá většina republikánských voličů říká, že ho bude volit v primárkách. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že by mohl porazit i amerického prezidenta Joea Bidena,“ nastínil zpravodaj s tím, že se nedá čekat, že by DeSantis nebo Haleyová mohli v preferencích Trumpa rychle překonat.

Bývalý prezident USA mezi republikánskými voliči drží více než padesátiprocentní podporu. „Když se uchazečů moderátoři NBC zeptali, jak se liší od Trumpa, bylo vidět, že jsou tentokrát kritičtější než v předchozích debatách. Snažili se proti němu vymezit. Osočovali ho z toho, že republikáni kvůli němu v poslední době prohrávají. Říkali také, že exprezidenta tíží soudní procesy,“ popsal diskusi Vostal.

Haleyová kritizovala Bidena, DeSantis hrozil deportací

DeSantis například kritizoval exprezidenta za to, že akci vynechal, přestože se debata konala v jejich společném domovském státě Florida.  „Donald Trump je hodně jiný člověk, než byl v roce 2016. Měl by vysvětlit, proč nám Mexiko nezaplatilo za hraniční zeď a proč nahromadil takový dluh. Měl by vysvětlit, proč nevysušil bažinu,“ řekl floridský guvernér za použití Trumpova sloganu o čistkách ve federálních úřadech. 

Trumpa odsoudila také Haleyová. „Všichni chtějí mluvit o prezidentu Trumpovi. Myslím si, že byl správným prezidentem ve správný čas. Nemyslím si, že by byl správným prezidentem teď,“ prohlásila.

Jedním z témat debaty byl podle Vostala konflikt Izraele s teroristickým hnutím Hamás, všech pět kandidátů se přitom jasně postavilo na stranu židovského státu. V souvislosti s tím se uchazeči pustili do kritiky Bidena. Haleyová hlavě státu například vyčetla, že tlačí na Izrael, aby zvážil humanitární „pauzy“ během konfliktu s Hamásem. „Poslední věc, kterou potřebujeme, je říkat Izraeli, co má dělat. Jediné, co bychom měli dělat, je podporovat ho a eliminovat Hamás,“ pronesla.

Donald Trump během debaty pořádal vlastní akci
Zdroj: Octavio Jones/Reuters

DeSantis v debatě navrhl vlastní diplomatické řešení. „Řeknu izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, ať s těmi řezníky z Hamásu dokončí svou práci jednou provždy. Jsou to teroristé,“ prohlásil. DeSantis také pohrozil deportací všem studentům, kteří vyjádří podporu Hamásu. „Pokud jste tady se studentským vízem jako cizí státní příslušník a máte společnou věc s Hamásem, zruším vám vízum a pošlu vás domů,“ dodal.

Uchazeči se shodli na zákazu TikToku

Podle zpravodaje Vostala se uchazeči rovněž shodli na podpoře zákazu sociální sítě TikTok, a to kvůli vlivu, jaký má čínská vláda skrze platformu na americkou mládež. Agentura Reuters nicméně uvedla, že toto téma se neobešlo bez vzájemného osočování.

Ramaswamy například poznamenal, že aplikaci sociální sítě TikTok používá také dcera Haleyové, načež ho exambasadorka upozornila, aby se o její dceři již nezmiňoval. Haleyová se rovněž střetla s DeSantisem při tvrzení, že floridský guvernér byl v minulosti příliš vstřícný k čínským investicím.

Další rozpory nastaly ohledně americké pomoci Ukrajině v boji proti ruské invazi. Tam se stanoviska velmi lišila, připomněl Vostal. Střet nastal při rozmluvě Haleyové s Ramaswamym, který znovu odmítl podporu Kyjeva a nepřehlednou promluvou vyvolal dojem, že označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za „nácka“. „Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi se sbíhají sliny nad myšlenkou, že někdo, jako on, by se mohl stát prezidentem,“ reagovala Haleyová.

Republikánští kandidáti na debatě v Miami
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Debata také ukázala pokračující nejednotu Republikánské strany v otázce omezování přístupu k potratům, která podle médií přispěla k dobrým výsledkům demokratů v úterních státních volbách a referendech. Senátor Scott vyzval DeSantise a Haleyovou, aby podpořili jeho návrh federálního zákazu interrupcí po patnáctém týdnu těhotenství, dvojice soupeřů nicméně k věci opět nezaujala jasné stanovisko, podobně jako exprezident Trump.

Trump čelí několika obviněním

Republikánští kandidáti podle Reuters strávili většinu dvouhodinové debaty vzájemným osočováním, jelikož si přejí stát se hlavním Trumpovým rivalem, a to necelých deset týdnů před prvním státním nominačním kláním v Iowě. Čtvrtá debata uchazečů by se měla odehrát 6. prosince v Alabamě.

Exprezident Trump v době středeční debaty pořádal nedaleko ve floridském Hialeah konkurenční akci, kde se uchazečům vysmíval a požadoval, aby Republikánská strana přestala „ztrácet čas“ s „nekoukatelnými“ debatami.

„Trump se v budoucnu bude muset místo kampaní věnovat tomu, že bude dojíždět na různá soudní slyšení. Jsou tu hned čtyři soudní procesy, ve kterých je obviněn mimo jiné z toho, že měl nelegálně přechovávat přísně tajné dokumenty poté, co opustil prezidentskou funkci,“ podotkl zpravodaj ČT.