Aplikaci TikTok, které ve Spojených státech hrozí zákaz, by mohl převzít Microsoft. Trump by neměl námitky

Čínská společnost ByteDance začala předběžně jednat s technologickou firmou, která by zajistila, aby její aplikace TikTok mohla dál fungovat ve Spojených státech. S odvoláním na interní dopis zaměstnancům to uvedla agentura Reuters. ByteDance neupřesnila, o jakou firmu jde, zájem o tuto aplikaci pro sdílení krátkých videí ale vyjádřila americká společnost Microsoft. Prezident Donald Trump nyní potvrdil, že případná dohoda musí být sjednána do 15. září, jinak aplikaci TikTok v USA zakáže.

Pokud se Microsoft dohodne, mohla by současná podoba odvětví sociálních sítí projít zásadní změnou, ale patrně by se také ještě více zhoršily vztahy mezi USA a Čínou.

Trump nyní uvedl, že by neměl námitky, kdyby aktivity TikToku převzal právě Microsoft, kupcem by podle něj ale mohla být i jiná americká firma. Prezident rovněž prohlásil, že transakce musí přinést americkému ministerstvu financí spoustu peněz. Zatím však není jasné, jakou by tento finanční přínos měl mít podobu, napsala agentura Reuters.

Minulý týden Trump uvedl, že plánuje TikTok v USA zakázat

Šéf Bílého domu v pátek oznámil, že plánuje aplikaci TikTok ve Spojených státech zakázat. Zdůvodnil to obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Nejnovější vývoj představuje změnu Trumpova názoru, ještě v pátek totiž prezident odmítal myšlenku na prodej aplikace Microsoftu. Po osobním setkání s šéfem Microsoftu Satyou Nadellou však firma v neděli oznámila, že bude pokračovat v jednání o koupi TikToku a že chce dohodu uzavřít do 15. září.

Myšlenku na převzetí aktivit TikToku americkým podnikem podpořili i někteří američtí senátoři. „TikTok by měla koupit firma z USA. Každý tak bude moci pokračovat v jeho používání a vaše data budou v bezpečí,“ uvedl šéf demokratické senátní menšiny Chuck Schumer.

Společnost ByteDance koupila v roce 2017 firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok. Ta se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit v USA. ByteDance se tak stala jedním z mála skutečných globálních čínských konglomerátů.

TikTok má v USA podle odhadů zhruba 100 milionů uživatelů. Akvizice by nabídla Microsoftu příležitost stát se významným konkurentem velkých sociálních médií, jako je Facebook a Snap. Microsoft vlastní profesionální sociální síť LinkedIn.

Podle jednoho ze zdrojů Trump změnil názor po tlaku některých svých poradců a členů Republikánské strany. Zákaz TikToku by znepřátelil mnoho jeho mladých uživatelů před listopadovými prezidentskými volbami v USA a zřejmě by spustil vlnu právních sporů. Několik prominentních republikánských zákonodárců vydalo v posledních dnech prohlášení, ve kterých Trumpa vyzývali, aby prodej TikToku Microsoftu podpořil.

Aplikace jako nové ohnisko sváru mezi USA a Čínou

TikTok se stává novým ohniskem sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Vztahy mezi USA a Čínou se v posledních letech zhoršily kvůli obchodu, autonomii Hongkongu, kybernetické bezpečnosti a šíření nového koronaviru.

Čínský státní list China Daily v pondělí označil firmu ByteDance za oběť honu na čarodějnice ze strany Spojených států a uvedl, že Washington neposkytl důkazy podporující tvrzení, že TikTok znamená hrozbu pro národní bezpečnost USA.

„Přestaňte politizovat ekonomické a obchodní záležitosti, přestaňte zneužívat koncepci národní bezpečnosti a přestaňte uplatňovat politiku diskriminace,“ řekl na adresu Washingtonu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Podle navrhované dohody by měl Microsoft převzít aktivity TikToku v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Slíbil, že zajistí, aby všechny soukromé údaje o amerických uživatelích TikToku zůstaly v USA. Zatím není jasné, kolik by mohl Microsoft za TikTok zaplatit. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že ByteDance si cení aplikaci na více než 50 miliard USD (1,1 bilionu Kč). Tlak ze strany USA na prodej by však cenu mohl snížit.