Trump chce zakázat čínskou sociální síť, stejně jako to udělala Indie

Události ČT: Trump chce zakázat čínskou sociální síť (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump oznámil, že ve Spojených státech zakáže sociální síť TikTok. Důvodem je bezpečnostní hrozba, na kterou v souvislosti s čínským vlastníkem upozorňuje řada odborníků. TikTok má víc než 800 milionů uživatelů po celém světě a je čím dál populárnější i v Česku.

Sociální síť TikTok je zaměřená na krátká, většinou zábavná nebo hudební videa. Vytvářejí a sdílejí je hlavně děti a mladí lidé. Odborníci ale varují, že za nevinnou zábavou může být propracovaný systém sběru osobních dat, která aplikace sama stahuje z telefonu. Americká administrativa bere hrozbu vážně.

„Zvažujeme, co s TikTokem, možná ho zakážeme,“ nechal se slyšet americký prezident Donald Trump.

To by byla pro TikTok v poslední době už druhá těžká rána. Nejvíc uživatelů má síť právě v USA a v Indii, kde aplikaci zakázali nedávno. Vlastníkem je čínská firma ByteDance, která odmítá, že by informace poskytovala čínským úřadům. A ohradila se i vláda.

„Čínská vláda vždy vyžaduje, aby čínské firmy dodržovaly v zahraničí všechny zákony a nařízení,“ uvedl mluvčí čínského ministra zahraničí Wang Wen-pin.

TikTok ale není první čínskou firmou, na kterou padl stín podezření ze špionáže. Omezením v mnoha zemích čelí Huawei a ve Spojených státech se nesmí podílet na výstavbě 5G sítí.

Trumpův tah navíc přichází v době zvýšeného napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Stále ostřejší spory obě země vedou kvůli obchodní dohodám, pandemii koronaviru nebo tvrdému postupu Pekingu proti demokratickému systému v Hongkongu.