Reakce na volební fiasko CDU se vrší. Pro konzervativce je to budíček, řekl Söder

Události: Německo po zemských volbách (zdroj: ČT24)

Výsledek nedělních zemských voleb v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci svědčí o podlomené důvěře v politiku. Prohlásila to spolupředsedkyně Zelených Annalena Baerbocková, jejíž strana je jedním z vítězů. Předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet, jehož strana sice skončila druhá, ale kvůli propadům je považována za poraženého, označil výsledek za zklamání. Bavorský premiér Markus Söder, kterého analytici označují za možného kancléřského kandidáta konzervativní koalice Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU), hovoří o budíčku pro CDU/CSU.

„Gratuluji ke znovuzvolení, je to jejich osobní úspěch,“ řekl předseda CDU Laschet v úvodu prohlášení na adresu porýnsko-falcké ministerské předsedkyně Malu Dreyerové (SPD) a bádensko-württemberského premiéra Winfrieda Kretschmanna (Zelení). „Pro nás je ale výsledek stručně a jasně zklamáním,“ prohlásil. Dodal, že je nutné připomenout, že k úspěchu Zelených přispěla i CDU, která je prozatím v Bádensku-Württembersku slabší stranou vládní koalice.

Podle Lascheta nedělní volební neúspěch nebude mít na jeho kancléřskou kandidaturu dopad. Uvedl rovněž, že CDU nyní musí před zářijovými parlamentními volbami společně napnout síly a že ministři spolkové vlády musí odvádět vyšší výkon při zvládání pandemie nemoci covid-19. Problémy v boji s koronavirem považuje ze jednu z příčin neúspěchu.

Zelený hlas

„Důvěra v politiku je podlomena,“ řekla o všeobecném výsledku voleb Baerbocková. „Je ale zajímavé, že Zelení dokázali získat volební zisky i v této složité době,“ poznamenal její kolega Robert Habeck, který se s političkou dělí o předsednický post ekologické strany. Podle něho je vítězství v Bádensku-Württembersku a zdvojnásobení podpory v Porýní-Falci důkazem, že veřejnost práci Zelených důvěřuje.

Úspěch chtějí Zelení podle Habecka zaznamenat i v zářijových spolkových volbách. Po těch zemských nyní v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci mají dohromady většinu strany Zelených, sociálních demokratů (SPD) a liberálů (FDP). Tato možnost se po nadcházejících zářijových parlamentních volbách může nabídnout i na spolkové úrovni, což by znamenalo odchod CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové do opozice.

Baerbocková na konferenci nechtěla o kancléřských ambicích Zelených spekulovat, uvedla ale, že ekologická strana by upřednostnila takovou vládní koalici, která by se co nejvíce soustředila na ochranu klimatu.

„Ochrana klimatu, jak jasně Habeck řekl, je naším středobodem,“ prohlásila Baerbocková o možném koaličním programu. Podle průzkumů veřejného mínění jsou Zelení po CDU/CSU druhou nejsilnější stranou, což jim dává naděje pomýšlet na kancléřský úřad. Kancléřského kandidáta ale Zelení ještě neurčili, podle Baerbockové se tak stane v nadcházejících týdnech.

Söder prohlásil, že konzervativcům chybí rozhodnost, proto výsledek voleb považuje za budíček. Varoval také, že po neděli již není jisté, že CDU/CSU povede příští spolkovou vládu. Za volebním neúspěchem CDU vidí i chyby vládní reakce na pandemii. Jako příklad zmínil pomalé vyplácení hospodářské podpory, průtahy s testováním nebo nedostatky při nákupu vakcín. „Včerejší volby byly těžkou ránou do srdce unie CDU/CSU,“ dodal.

Neděle byla černým dnem pro CDU, píší média

Německá média se shodují především na tom, že zemské volby byly černým dnem pro Křesťanskodemokratickou unii. Výsledek přitom hodnotí jako debakl konzervativců a triumf Zelených a sociálních demokratů.

„CDU utrpěla na jihozápadě debakl. Unie, místo aby s elánem zahájila volební kampaň před spolkovými volbami, zabředla do největší krize za poslední roky,“ napsal v komentáři na svém webu magazín Der Spiegel. Poznamenal, že předseda CDU Armin Laschet, který je ve vedení strany dva měsíce, musí čelit hned několika problémům.

Straničtí kritici ještě před regionálními volbami pochybovali, zda je Laschet tou správnou osobností, která dokáže CDU vést. „A zemské volby opět ukázaly, jak důležité je mít charismatického volebního lídra v čele strany,“ uvedl Der Spiegel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na mimořádnou oblíbenost bádensko-württemberského premiéra Winfrieda Kretschmanna ze strany Zelených a jeho sociálnědemokratické kolegyně Malu Dreyerové z Porýní-Falce poukázal v televizi ARD konzervativní předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble, který neúspěch strany hodnotil.

Laschet se o kancléřské křeslo může utkat se Söderem

Otázka popularity je pro Lascheta klíčová, neboť se uchází o kancléřskou kandidaturu. Jeho soupeřem může být vlivný bavorský premiér Söder. List Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) se domnívá, že pro unii CDU/CSU je nejvyšší čas, aby si vybrala kancléřského kandidáta pro zářijové parlamentní volby. „Unie musí ukázat, že dokáže fungovat i bez Merkelové,“ napsal deník o kancléřce. Sám Laschet by výběr kandidáta chtěl završit do konce května.

Zpravodajská televize ntv považuje nedělní výsledek za varování před zářijovými parlamentními volbami, které rozhodnou o příští německé vládě. V Bádensku-Württembersku i Porýní-Falci se totiž jasně potvrdilo, že vítězí silné osobnosti. „Srovnatelně oblíbené kancléřské kandidáty nemá žádná z trojice velkých stran,“ uvedla televize.

Volby ve Weinheimu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

 Zatímco CDU/CSU svého kandidáta ještě nevybrala, problémy mají podle ntv i SPD a Zelení. Vicekancléři Olafu Scholzovi, který do voleb povede sociální demokracii, se nedaří zvýšit popularitu strany nad dvacet procent. A vystřízlivět musí i Zelení, kteří sice po neděli patří k vítězům, ale stále nemají o kancléřské kandidatuře jasno, míní ntv.

Neděle nebyla pro CDU jen špatným dnem, jak prohlásil generální tajemník strany Paul Ziemiak, ale přímo katastrofálním, je přesvědčen deník Süddeutsche Zeitung. „K posouzení toho, jak špatný výsledek to pro stranu je, postačuje krátké ohlédnutí: V patnácti zemských volbách byla CDU v Bádensku-Württembersku největší silou, dvě desetiletí vládla dokonce s absolutní většinou. A nyní je jen obyčejnou dvacetiprocentní stranou,“ vysvětlil deník. „Je to fiasko. A pohled na Porýní-Falc není o nic lepší,“ dodal. Süddeutsche Zeitung je proto přesvědčen, že Lascheta nečekají příjemné dny.