Protivládní protesty v Moldavsku podle tajných služeb organizují kromě Moskvy i místní oligarchové

Události: Protesty v Moldavsku prý organizovala Moskva (zdroj: ČT24)

Moldavsko připravuje sankce pro 25 lidí napojených na Rusko. Proevropská vláda v Kišiněvě tím reaguje na snahy o svoje svržení. Podle tamních tajných služeb se na protirežimních aktivitách podílejí oligarchové napojení na Moskvu. Jeden z nich podle zjištění České televize používal českou identitu.

Proruští aktivisté demonstrují v centru Kišiněva proti současné vládě už od loňska. Řada z nich ale nezná ani jména vládních představitelů, jeden z demonstrantů například mluví o prezidentce Maie Sanduové v mužském rodě. „To není náš prezident, jeho si dávno koupili. Je to americký agent,“ říká muž.

Na organizování demonstrací se podle moldavských tajných služeb kromě ruské FSB podílejí také proruští oligarchové, někteří demonstranti jsou navíc za svou účast placeni. „Většina lidí je placená, přesun lidí z regionu do hlavního města je organizovaný,“ popisuje šéf organizace WatchDog Valeriu Pasa.

Protivládní akce podle bezpečnostních analytiků organizují také oligarchové Vladimir Plahotniuc a Ilan Shor. Oba jsou stíhaní za ekonomické trestné činy a uprchli ze země. „Ironií je, že používají peníze, které ukradli zdejším lidem k tomu, aby využili jejich chudobu proti legitimní vládě Moldavska. A Kremlu to vyhovuje,“ říká místopředseda moldavského parlamentu Mihai Popsoi.

Plahotniuc používal falešnou českou identitu

Vladimir Plahotniuc se podle místních vyšetřovatelů podílel na legalizaci v přepočtu desítek miliard korun pocházejících z Ruska. „Kriminálníci a Kreml chtějí, aby Moldavsko zůstalo slabým státem se slabými institucemi,“ vysvětluje vyšetřovatel z organizace WatchDog Sergiu Tofilat.

Plahotniuc pro své podnikání podle vyšetřovatelů používal falešnou českou identitu a padělané doklady. „Když uprchl ze země, vydával se za českého občana, aby mohl začít podnikat ve Velké Británii. Používal smyšlené jméno Vladimír Novák,“ dodává Tofilat. Oligarcha nyní pobývá na Kypru a Moldavsko mu zmrazilo rozsáhlé majetky. 

Kormě vlastních protiruských sankcí chce Moldavsko začít uplatňovat i ty evropské. Jména 25 lidí na které chce země uvalit sankce, ministr zahraničí zatím z taktických důvodů nesdělil. V následujícíhc dnech o nich hodlá informovat jednotlivé státy Evropské unie.