Poslední dny před největší evropskou válkou od porážky nacismu: 20. únor 2022

O tom, že se Vladimir Putin chystá podmanit si vojensky Ukrajinu, se spekulovalo od jara 2021, kdy k jejím hranicím a na okupovaný Krym začal přemisťovat desetitisíce vojáků s technikou všeho druhu. Když se k nim v zimě přidaly polní nemocnice a policejní jednotky vycvičené k potlačování občanského odporu, bylo už mnohým jasné, že válka největších rozměrů v Evropě od druhé světové je na spadnutí. Samotná invaze pak přebila dění, které jí těsně předcházelo. Proto připomínáme poslední týden den po dni, tentokrát neděli 20. února 2022.

Běloruské ministerstvo obrany oznámilo, že vzhledem k vojenské aktivitě třetích zemí za hranicemi prodlouží Svazový stát Ruska a Běloruska vojenská cvičení, která měla v neděli skončit.

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že podle zpráv tajných služeb chystá Rusko největší vojenskou operaci od roku 1945. Francouzský prezident Emmanuel Macron si telefonoval s Vladimirem Putinem, Volodymyrem Zelenským i Joem Bidenem. Dohodl třístranné jednání Ruska, Ukrajiny a OBSE na pondělí 21. února a odstartoval také přípravu setkání prezidentů USA a Ruska.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v televizi ARD varovala: „Finanční sankce pro Kreml znamenají, že pokud zahájí vojenskou agresi proti Ukrajině, bude Rusko prakticky odstřiženo od mezinárodních finančních trhů.“

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov prohlásil, že Rusko zatím nikde nezformovalo útočné pozice. Rusové mezitím uzavřeli od půlnoci na pondělí vzdušný prostor nad Azovským mořem a nezávislí pozorovatelé napočítali pod Krymským mostem deset válečných lodí plujících do Azovského moře.

V poledne doněckého času otřásl Leninovou čtvrtí Doněcka velký výbuch. Doněcká média hlásí dva mrtvé civilisty zabité ukrajinskou armádou a varují obyvatele města před dalšími výbuchy. Silné ostřelování hlásí z Doněcka a Makijivky, údajně ze strany letiště z pozic ukrajinské armády. Ukrajina prý používá granátomety bulharské výroby, Bulharsko to odmítlo. Luhansk hlásí tři raněné, ukrajinská armáda tvrdí, že se protivník zranil vlastním ostřelováním.

Kyjev obvinil Moskvu, že na okupovaných územích rozmístila 134 kusů těžké vojenské techniky včetně tanků, houfnic a obrněnců zakázaných Minskými smlouvami. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba ujistil, že Ukrajina nechystá žádnou vojenskou akci proti okupovaným územím ani neostřeluje Rusko. 

Gubernátoři ruské Kurské a Voroněžské oblasti vyhlásili režim mimořádné situace v souvislosti s příchodem evakuovaných z okupované části Donbasu. Ministr Reznikov tvrdí, že je jich jen pár tisíc a i ti se vracejí na Donbas.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko tvrdí, že policie rozbila plán na protiválečnou demonstraci asi dvou tisíc zaplacených lidí v Kyjevě konanou s cílem získat propagandistické záběry pro ruskou televizi. Oděsou prošel pochod jednoty, Svobodná Evropa odhadla účast na dva tisíce lidí.

V Moskvě a Saratově policie zadržela několik demonstrantů s protiválečnými nápisy. Americká ambasáda v Rusku varuje před teroristickými útoky v Moskvě, Petrohradu a u hranic s Ukrajinou.

Týdenní politická show kanálu Rossija Události týdne Dmitrije Kiseljova zahajuje: „Biden zase posouvá svou předpověď začátku války, prý už v nejbližších dnech.“ Následují headliny: V Donbasu se mobilizuje a evakuuje, ukrajinské síly se připravují k útoku; ruské vojenské cvičení skončilo, ruské vojenské cvičení pokračuje – co je dál v plánu; jak Moskva nutí Západ k dialogu; představení o doktorech v pandemii, která odchází a zanechává za sebou depresi; čerstvý americký tajemník pro jaderný odpad, jaderný fyzik a LGBTQ aktivista s fluidním genderem Sam Brinton jako ukázka západních hodnot.