Porucha v tunelu uvěznila cestující na pět hodin pod Lamanšským průlivem

Události: Porucha v Eurotunelu (zdroj: ČT24)

Nepříjemné dobrodružství zažili cestující mezi Francií a Velkou Británií, když se v tunelu pod Lamanšským průlivem v úterý odpoledne porouchal autovlak. Na povrch se dostali až po pěti hodinách. V Calais se mezitím tvořily fronty aut čekajících na další spoje. Provoz se podařilo obnovit až ve středu ráno.

Cesta tunelem z Calais do Folkestonu trvá obvykle 35 minut. Majitelé stovky vozů naložených do autovlaku ale s odjezdem v 15.50 čekali pod mořem mnohem déle – zhruba pět hodin.

„Po deseti minutách vypadla světla a vlak zastavil. Ohlásili, že musí prověřit problém s koly. Vyšetřování trvalo asi hodinu a půl, ale zjevně nic nenašli. Situace se opakovala, čekali jsme další dvě hodiny,“ popisuje situaci jeden z cestujících Michael Harrison.

 Pak přišla evakuace. Cestující museli přejít nouzovým tunelem do servisního tubusu, kterým pokračovali deset minut k náhradní soupravě.

„Bylo to děsivé, jako v katastrofickém filmu. Jedna paní tam plakala, další, která cestovala sama, měla záchvat paniky,“ vypráví cestující Sarah Fellowsová.

Hodiny v terminálu

Přistavený vlak je pak vyvezl na britskou pevninu. V Calais mezitím problémy narůstaly. Eurotunel zůstával zavřený a u vjezdu se hromadili cestující s jízdenkami na další spoje do Británie.

„Drželi nás tři hodiny v terminálu bez jakýchkoliv informací. A pak přijížděli další a další lidé, nebylo už kde parkovat,“ říká Claire Starková, kterou uzávěra zastavila na cestě do Británie. „Nikdo nevěděl, co se děje,“ dodává.

Kolem půlnoci společnost začala auta směrovat do trajektového přístavu, který byl ale rovněž brzy přetížený. Eurotunel pak provoz do Spojeného království obnovil až ráno.