TÉMA

Eurotunel

Eurotunel už 30 let spojuje Francii a Velkou Británii

Od svého otevření se Eurotunel stal ikonou mezinárodní spolupráce a inženýrství. Ražba začala v roce 1988 a provoz byl zahájen o šest let později. Na stavbě rozsáhlého díla se „ve špičce“ podílelo 15 tisíc lidí a denní výdaje přesahovaly tři miliony liber. Je to jediné pevné spojení mezi Velkou Británií a evropskou pevninou. Od svého otevření se tunel potýkal s občasnými mechanickými problémy včetně požárů a chladným počasím, které dočasně přerušily jeho provoz.
6. 5. 2024|

Porucha v tunelu uvěznila cestující na pět hodin pod Lamanšským průlivem

Nepříjemné dobrodružství zažili cestující mezi Francií a Velkou Británií, když se v tunelu pod Lamanšským průlivem v úterý odpoledne porouchal autovlak. Na povrch se dostali až po pěti hodinách. V Calais se mezitím tvořily fronty aut čekajících na další spoje. Provoz se podařilo obnovit až ve středu ráno.
24. 8. 2022|

Britská vláda varuje před kolonami kamionů. Kentu hrozí, že se stane obřím parkovištěm

Vláda britského premiéra Borise Johnsona varuje před kolonami tisíců kamionů, pokud se autodopravci správně nepřichystají na nové hraniční kontroly. Jedním z míst, které v novém roce pocítí tento dopad brexitu, je i hrabství Kent.
30. 9. 2020|

Britští poslanci schválili návrh zákona, který porušuje brexitovou dohodu

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 23:51|