Polský ministr zahraničí propustil dalšího diplomata. Kritizoval zákon o holocaustu

Polský ministr zahraničí Zbygniew Rau odvolal vládního zmocněnce pro navazování kontaktů s Židy žijícími v zahraničí Jaroslawa Nowaka. Důvodem je rozhovor, v němž diplomat kritizuje polský zákon, který zakazuje některé veřejné výroky připisující Polsku odpovědnost za holocaust. Rau diplomata propustil v sobotu. V pondělí to potvrdil na Twitteru mluvčí ministerstva zahraničí Lukasz Jasina.

Zpráva o odvolání Nowakova přišla po zveřejnění interview, které poskytl britskému týdeníku Jewish News. Diplomat v něm označil právní normu prosazenou vládní stranou Právo a spravedlnost jako jednu z nejhloupějších novel.

Cílem zákona je potlačovat názor, že Polsko, oběť nacistického Německa, nese část odpovědnosti za systematické vraždění Židů. Zákon z roku 2018 vyvolal pobouření v Izraeli, který ale později ocenil, že Polsko zákon změnilo a odstranilo z něj trest vězení za slova o spoluúčasti Poláků na nacistických zločinech.

Loni Polsko také přijalo zákon, který by mohl omezit restituční nároky přeživších holocaustu, jejichž majetek zabavili nacisté a později ho znárodnili komunisté. Norma stanovuje, že po třiceti letech už nebude možné napadnout úřední rozhodnutí. „Myslím, že Polsko bude muset dříve nebo později dojít k závěru, že (s restitucemi) musíme něco udělat,“ kritizoval zákon Nowak v týdeníku Jewish News.

Polsko se před několika dny rozhodlo odvolat i velvyslance v Česku Miroslawa Jasińského, který kritizoval polskou vládu za její postoj v česko-polském sporu o hnědouhelný důl Turów. V rozhovoru pro stanici Deutsche Welle Jasiński řekl, že ve sporu mezi Prahou a Varšavou „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu, a to především na polské straně“.