Odvolávaný polský velvyslanec Jasiński nelituje svých slov o Turówu

Dosavadní polský velvyslanec v Praze Miroslaw Jasiński nelituje svého vyjádření o česko-polském sporu o těžbu uhlí pro elektrárnu Turów, přestože se jej kvůli těmto výrokům polský premiér rozhodl odvolat. Jasiński to řekl serveru Onet, který jej označil za odvolaného ambasadora. Česká strana podle webu doufá, že nebude muset na nového velvyslance zase dlouho čekat. Černínský palác konstatoval, že odvolávání diplomatů je čistě v gesci jednotlivých států.

„Nelituji toho, co jsem řekl. Případ Turów musíme vyřešit, protože klade stín na naše vztahy s Čechy,“ prohlásil diplomat.

Jasiński v nedávném rozhovoru rozhlasové stanicí Deutsche Welle mimo jiné řekl, že ve sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného Dolu Turów „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu – a to především na polské straně“.

Někteří polští politici následně obvinili velvyslance ze zrady. Podle premiéra Mateusze Morawieckého se velvyslanec přímo postavil proti zájmům Polska a navíc oslabil vyjednávací pozici Varšavy ve sporu s Českem. Vládní mluvčí oznámil, že se premiér rozhodl zahájit proces jeho odvolání.

Jasiński přiznal, že mu premiér kvůli odvolání nezavolal, přestože podle Onetu jsou kamarádi a premiér osobně rozhodl o jeho jmenování, protože chtěl mít v Praze svého člověka. Rozhodl se ale pro jeho konec už po pár dnech ve funkci poté, co velvyslance za jeho výroky kritizovali další politici vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS).

„Nesleduji útoky představitelů PiS na mne a nehodlám je komentovat. To je politika. Já se na to dívám z jiného hlediska,“ poznamenal Jasiński. Spor o Turów se podle něj měl vyřešit na úrovni expertů z obou stran. „Je špatné, že se tím zabývají premiéři, ministři a soud Evropské unie. Mé odvolání to nezmění,“ dodal.

Ambasador musí ve Varšavě vysvětlit své chování

Podle zpravodaje ČT v Polsku Lukáše Mathého se má Jasiński co nejdříve dostavit do Varšavy, aby vysvětlil své prohřešky. „Zdá se, že ten odvolací proces je na cestě opravdu k tomu, že Jasiński přestane být po velmi krátké době velvyslancem Polska v České republice,“ řekl Mathé.

Vzpomenul, že polské velvyslance odvolává prezident a ten zřejmě podle očekávání bude na chování ambasadora nahlížet stejně jako premiér, takže jej funkce brzy zprostí. „Není možné očekávat, že prezident, který má blízko k vládnoucímu táboru, by zpochybňoval to rozhodnutí,“ vysvětlil zpravodaj. 

Studio ČT24: Zpravodaj Mathé k odvolání polského velvyslance v ČR (zdroj: ČT24)

„Doufáme, že nebudeme muset znovu velice dlouho čekat na nového velvyslance,“ citoval Onet nejmenovaného vysoce postaveného českého diplomata v Praze. „Ta situace je pro nás trošku tragikomická. Čekali jsme půldruhého roku na polského velvyslance. Teď je nový velvyslanec odvolaný a my se o tom dozvídáme nikoliv z polského ministerstva zahraničí, ale z Onetu,“ dodal. Připomněl, že Česko své ambasadory ve Varšavě mění efektivně, „protože si vážíme Polska“. 

Jasiński je v pořadí druhým polským velvyslancem za sebou, který je odvoláván v ovzduší skandálu. Jeho předchůdkyně musela odejít kvůli podezření z šikany podřízených, o čemž se česká strana rovněž dozvěděla z médií, což odporuje diplomatické praxi, poznamenal Onet.