Polská vláda prodlouží nouzový stav u hranic, EU hodlá zpřísnit vízová pravidla pro běloruské činitele

Zpravodaj ČT Lukáš Mathé: Polská vláda chce prodloužit nouzový stav (zdroj: ČT24)

Polská vláda oznámila, že prodlouží nouzový stav u hranic s Běloruskem. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že se počty uprchlíků přicházejících z Běloruska nesnižují. Jen během úterý zabránili polští pohraničníci skoro pěti stovkám pokusů o nelegální překročení hranice.

„Podle polské vlády na hranici dochází ke střelbě do vzduchu nebo míření na polské pohraničníky a vojáky, kteří tam jsou přítomni. Zároveň se nad hranicí pohybuje běloruský dron, který má létat do polského vnitrozemí,“ uvedl zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Sejm, dolní komora polského parlamentu, má o prodloužení nouzového stavu jednat ve čtvrtek večer. Opozice bude zřejmě hlasovat proti. Vadí jí, že do oblastí u polsko-běloruských hranic, kde nouzový stav platí, nesmí média a lidskoprávní organizace.

Těžší vstup do EU pro běloruské činitele

Už od léta svážejí běloruské úřady k hranicím Polska a Litvy tisíce běženců, které unijní státy nechtějí vpustit na své území. Lukašenko využívá uprchlíky k odvetě za sankce, které na něj EU uvalila za květnové vynucené přistání civilního letadla s kritikem režimu na palubě.

Kvůli pokračujícímu agresivnímu chování Běloruska a využívání migrantů k tlaku na EU navrhla Evropská komise zpřísnit vízová pravidla pro běloruské státní činitele. Ti by měli být vyňati z pravidel usnadňujících obyvatelům země na základě vzájemné dohody získávání víz do unijních států. Běžných Bělorusů se podle Komise úprava nedotkne.

Pro změnu pravidel je nutný souhlas členských zemí EU.