Podezřelého z útoku na manžela Pelosiové obvinili, hrozí mu padesát let vězení

Dvaačtyřicetiletého muže podezřelého z útoku na manžela šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v pondělí federální prokurátoři obvinili z napadení a z pokusu o únos. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters.

David DePape čelí obvinění, že se v pátek vloupal do domu Pelosiové v San Francisku a napadl jejího muže, 82letého Paula Pelosiho, který spal. Útočník ho udeřil kladivem do hlavy. Manžel političky musel následně podstoupit operaci kvůli fraktuře lebky, utrpěl také zranění paží a rukou. Lékaři ale očekávají, že se plně zotaví.

V případě odsouzení DePapeovi hrozí až 50 let za mřížemi, uvedly úřady. Agentura AP s odkazem na soudní dokumenty píše, že podezřelý řekl policii, že chtěl Pelosiovou držet jako rukojmí a rozdrtit jí kolena.

Podle policie útočník křičel: „Kde je Nancy?“. Hlídky na místo přijely poté, co Pelosi vytočil tísňovou linku. Přivolaní strážníci po příjezdu viděli, jak se oba muži přetahují o kladivo, přičemž DePape před zadržením Pelosiho nejméně jednou udeřil.

Obavy z násilí před volbami

Demokratka Pelosiová v době útoku byla i se svou ochrankou ve Washingtonu. Lídři Kongresu mají osobní strážce; na rozdíl od prezidenta tomu ale tak není v případě jejich rodin.

Incident vyvolal obavy z politického násilí méně než dva týdny před volbami, které rozhodnou o rozložení sil ve Sněmovně reprezentantů a Senátu. Děje se tak přitom v době, kdy je politické klima v USA nejvíce polarizované za poslední desetiletí.