Ozbrojenec držel rukojmí v centru Amsterdamu. Zasáhla policie

Ozbrojenec v centru Amsterdamu držel několik hodin rukojmí v obchodě Apple Store. Bezpečnostní složky uzavřely okolí obchodu a místní obyvatele i návštěvníky okolních podniků vyzvaly, aby zůstali uvnitř budov. Před půlnocí policie oznámila, že ozbrojence zadržela. Rukojmí jsou v bezpečí.

Amsterdamský Apple Store se nachází u náměstí Leidseplein, které je lemováno bary a restauracemi. Na sociálních sítích večer kolovaly snímky muže v černé mikině a maskáčových kalhotách, který zde držel dalšího člověka jako rukojmí. Oháněl se předmětem podobným zbrani.

„V obchodě je někdo se střelnou zbraní, na místě je policie s několika (specializovanými) jednotkami,“ napsala v době incidentu na Twitteru amsterdamská policie.

Stanice AT5 naznačila, že držení rukojmích předcházel pokus o ozbrojenou loupež. Svědci stanici informovali, že slyšeli výstřely. Budovu obchodu během policejní akce opustilo několik lidí. Po desáté večer přišla zpráva, že jsou věznění lidé v pořádku a že útočníka policie zadržela.

Muže policie zneškodnila, když vyběhl z obchodu. Bezpečnostní složky ho následně na dálku prohledaly pomocí robotického zařízení, aby zjistily, jestli u sebe nemá výbušniny, což se neprokázalo. Během celého zásahu policie veřejnost opakovaně vyzývala, aby na sociální sítě nenahrávala záběry nebo snímky z místa, kvůli „bezpečnosti zapojených osob a našich jednotek“.