Nikdo nestojí nad zákony, prohlásil Scholz k zatykači na Putina

Začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony, řekl v reakci na páteční vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina německý kancléř Olaf Scholz, který je na návštěvě v Japonsku. Zatykač na šéfa Kremlu vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných ukrajinských území do Ruska.

„Mezinárodní trestní soud je tou správnou institucí pro vyšetřování válečných zločinů. (…) Faktem je, že se ukazuje, že nikdo nestojí nad zákonem,“ řekl Scholz v Tokiu na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Fumiem Kišidou. 

Vývoj vyšetřování bude pozorně sledovat i Japonsko, uvedl Kišida. Japonsko podle něj nikdy nebude tolerovat ruské vyhrožování, že proti Ukrajině použije jaderné zbraně. S Scholzem se podle japonského premiéra shodli, že budou pokračovat v sankcích vůči Moskvě.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal v pátek zatykač na ruského vůdce Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Soud zahájil jejich stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.  

Kreml uvedl, že rozhodnutí soudu nemá žádný význam, protože země nepřijala Římský statut, na jehož základě tento mezinárodní soud vznikl. 

Jen první krok, řekl k zatykači prokurátor

Důvodem pro zatykač je obvinění, že Rusko uneslo ukrajinské děti a dospívající a poslalo je do převýchovných táborů na ruském území. Moskva se s tímto programem, který označuje za humanitární misi na ochranu ukrajinských sirotků a opuštěných dětí, nijak netají.

Hlavní prokurátor Karim Khan v rozhovoru se stanicí CNN uvedl, že zatykač na Putina je jenom prvním krokem z řady dalších vyšetřování v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Mezinárodní trestní soud podle něj zkoumá nesčetné množství obvinění a důkazů.