Netanjahuův Likud míří za těsným vítězstvím, premiér už pozval soupeře do vlády

Horizont ČT24: Další izraelský povolební pat (zdroj: ČT24)

Předběžné výsledky izraelských voleb zatím nedávají pravicové straně Likud premiéra Benjamina Netanjahua šanci na snadné získání partnerů do příští koaliční vlády. Likud je ale podle nich znovu vítězem voleb a má nyní 30 ze 120 křesel, s případnými koaličními partnery pak 59 mandátů. Hned za Likudem je centristická strana Ješ Atid se sedmnácti mandáty. Netanjahu už soupeře vyzval k účasti ve své vládě, jinak prý zemi hrozí další volby.

Po sečtení téměř 90 procent odevzdaných hlasů má Likud třicet křesel, jeho tradiční koaliční partneři ze dvou velkých náboženských stran Šas a Jednotný judaismus tóry mají šestnáct mandátů. Reportér zahraniční redakce ČT Jakub Szántó nicméně uvedl, že stále zbývá přibližně 450 tisíc hlasů, které musí být sečteny. Ty přitom mohou ještě výrazně zahýbat volebními výsledky.

„V izraelském systému není minimální pětiprocentní hranice pro vstup stran do parlamentu, jako je tomu v Česku. Ta se určuje ke každým volbám zvlášť s ohledem na rostoucí populaci země. V tuto chvíli to je 3,25 procenta. Z toho vyplývá, že se do Knesetu dostane více stran, než bývá zvykem. Nyní to vypadá, že jich bude třináct,“ řekl novinář.

Netanjahu oslovil vůdce krajně pravicové Náboženské sionistické strany, která má nyní šest křesel a prosazuje anexi palestinského Západního břehu Jordánu, a pozval ji do vlády. „Nyní záleží na tom, jak moc budou šéfové pravicových stran ochotni s premiérem spolupracovat. V případě tří dřívějších spolupracovníků Likudu dva z nich už deklarovali, že s ním do koalice nevstoupí,“ komentuje Szántó.

Překvapila strana arabských Izraelců

Překvapením voleb je strana arabských Izraelců Sjednocená arabská kandidátka (UAL, označovaná v hebrejštině jako Raam). Nejenže se jí podařilo dostat do parlamentu a získat zřejmě až pět křesel, ale část Likudu podle médií zvažuje její oslovení pro účast ve vládě. Její předseda Mansúr Abbás řekl, že dostane-li nabídku, bude o ní jednat.

Média připomínají, že úspěch UAL je na úkor stran Likud, Šas, Ješ Atid, Jednotný judaismus tóry a Merec, které přišly každá o jedno křeslo, jež jim průzkumy přisuzovaly za předpokladu, že se UAL do parlamentu nedostane.

Strany, které jsou v opozici k Netanjahuovi a jsou připraveny se vlády ujmout po něm, mají dohromady 56 křesel. UAL může spolupracovat i s nimi, takže může oběma táborům dopomoci sestavit vládu. Některá média Abbáse označují za toho, kdo rozhodne o příštím premiérovi. „Jsme připraveni vyjednávat s oběma stranami, s kýmkoli, kdo chce sestavit vládu a kdo se chce stát premiérem,“ řekl Abbás v rozhlase.

UAL byla v minulosti součástí arabského uskupení Sjednocená kandidátka, letos z ní ale vystoupila. Abbás je zastáncem pragmatičtější politiky, jeho strana prosazuje vznik palestinského státu s východním Jeruzalémem jako hlavním městem a rovná práva izraelských Arabů a Židů.

Studio ČT24: Jakub Szántó o izraelských parlamentních volbách (zdroj: ČT24)

Szántó: Vyjednávání bude drsné

Premiér ve své středeční první reakci na volební výsledek vyzval své politické soupeře, aby se s ním spojili v příští vládě, jinak by mohly Izrael čekat páté volby od roku 2019. Řekl, že jeho politiku sdílí „jasná většina“ nově zvoleného parlamentu. V příštích dnech plánuje hovořit se všemi zvolenými poslanci se záměrem zjistit, kdo z nich bude ochotný sestavit s ním stabilní vládní koalici.

„Bude to velmi drsné a ne kdovíjak transparentní vyjednávání. Netanjahu bude skutečně jednat s lidmi zvolenými do Knesetu s příslibem různých politických výhod, postavení a postů. Povolební aritmetika v Izraeli je velmi složitá a závisí na přelévajících se názorech, náladách a přeběhlictví, které často hraje roli,“ dodal Szántó.

Podobně zablokovaný výsledek přinesly volby i před rokem, ale tehdy se Netanjahuovi podařilo do koalice získat tehdejšího oponenta Bennyho Gantze a jeho stranu Modrá a bílá. Té nyní hrozilo, že se do parlamentu nemusí dostat, podle předběžných výsledků ale má zatím osm křesel a je čtvrtou nejsilnější.

Nacionalistická strana Jamina, kterou vede exministr obrany Naftali Bennett, má zatím sedm parlamentních míst. Netanjahu ve středu s Bennettem hovořil, ten ale své koaliční záměry odmítl sdělit. „Udělám pouze to, co bude dobré pro Izrael,“ citoval jej jeho mluvčí.

Borek: Údajně se jedná o odstranění Netanjahua z politiky

Zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek v souvislosti s možným přeběhlictvím jmenoval konkrétně stranu Nová naděje bývalého člena Likudu Gideona Saara. Strana je pravicová, přestože bývá řazena ke středo-levo-arabskému opozičnímu bloku, a proto by někteří její poslanci nemuseli mít problém s Likudem spolupracovat.

Borek dále poukázal na to, že kromě koaličních sondáží se také údajně jedná „o vytvoření jakési ad hoc operativní koalice“ za účelem odstranění vlivu Netanjahua z izraelské politiky. „Prý probíhají sondáže mezi stranami protinetanjahuovskými, které ačkoliv nesestaví ještě vládu, tak se ale mají domlouvat na tom, že by přeobsadily post šéfa Knesetu a zároveň přijaly legislativu, která zakazuje trestně stíhanému člověku být premiérem.“

Volební plakáty izraelského premiéra Benjamina Netanjahua
Zdroj: Corinna Kern/Reuters

Premiérovi mohla při volbách uškodit korupční kauza

Netanjahu v předvolební kampani vyzdvihoval především úspěšnost očkování proti koronaviru v zemi, neboť skoro polovina Izraelců již dostala obě dávky vakcíny. Na premiérově popularitě se naopak mohl podepsat soudní proces, v němž je obviněn z korupce.

Obvinění se týkají tří na sobě nezávislých případů, v nichž jde mimo jiné o ovlivňování vlastníků médií a přijímání štědrých darů výměnou za politické výhody. Netanjahu vinu odmítá, odmítl též odstoupit z funkce a obvinění označil za pokus o převrat.

Izraelská společnost je v otázce podpory Netanjahua, který stojí v čele vlády nepřetržitě od roku 2009, velmi rozdělená. Zatímco jeho příznivci jej označují za „krále Bibiho“, na transparentech jeho odpůrců byl premiér označen „předsedou zločinu“, píše Reuters. 

Netanjahuovi blahopřáli prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš. Podle Zemana vítězství potvrzuje pevnou důvěru Izraelců v Netanjahuův politický program. „Gratuluji k vítězství strany Likud v parlamentních volbách a přeji hodně sil do koaličních vyjednávání. Izrael je strategickým partnerem České republiky a já se těším na pokračování spolupráce mezi našimi zeměmi,“ stojí v Babišově tweetu.

Úterní volby byly čtvrté od jara 2019 a druhé od začátku pandemie. Volební účast dosáhla 67,2 procenta.