Netanjahuovi klesají vyhlídky na volební vítězství. Korupční skandál jeho straně uškodil

Události: V Izraeli se mění politické preference (zdroj: ČT24)

Pět týdnů před parlamentními volbami se v Izraeli mění volební preference. Může za to čtvrteční oznámení prokurátora o chystaném obvinění premiéra Benjamina Netanjahua z korupce. Preference jeho strany Likud spadly a do čela se dostala aliance opozičních stran.

Závěrečná fáze kampaně před dubnovými předčasnými volbami do Knesetu začala. Současný premiér Benjamin Netanjahu už ovšem nemusí být pro svou stranu Likud jednoznačným přínosem. 

Ještě minulou středu byl přitom Netanjahu na návštěvě Ruska. Návrat z Moskvy ale musel uspíšit – ve čtvrtek totiž televizní vysílání přerušila mimořádná zpráva o tom, že izraelský premiér bude obviněn ve třech kauzách. 

Podezření z toho, že Netanjahu přijímal luxusní dárky nebo že byznysmenům nabízel ekonomické výhody výměnou za pozitivní zpravodajství o své osobě, v následujících dnech znejistilo část jeho voličů.

Volební preference - Izrael
Zdroj: ČT24

Stalo se to přitom zrovna ve chvíli, kdy se několik opozičních stran spojilo – po Izraeli teď jezdí společně bývalý generál Benny Gantz a bývalý novinář Jair Lapid. Největší Netanjahuovi rivalové ze středové části politického spektra vytvořili novou stranu s názvem Modrá a Bílá.

Nejnovější průzkumy ukazují dramatický přesun v politických preferencích. Zatímco ještě před měsícem Likud dominoval, teď výrazně vede nová strana Gantze a Lapida. „Není až tak důležité, zda strana vyhraje, ale musí pak dojednat blok několika stran, které budou mít minimálně 61 mandátů,“ poznamenal politolog Ašer Cohen. 

Volební preference - Izrael
Zdroj: ČT24

Benjamin Netanjahu ovšem už mnohokrát ukázal, že umí politicky přežít. V roce 1999 ho porazil Ehud Barak. O deset let později, v roce 2009, se ale do čela vlády vrátil.