Nejen Bachmut. Podle ukrajinských vojáků je situace kritická i jižně od města

Události: Podzemní velitelské stanoviště na jihu Donbasu (zdroj: ČT24)

V jižní části východní fronty na Ukrajině pokračují boje. Útoky se tam soustředí například na obce Avdijivka nebo Marjinka. Podle britských zpravodajců bude v případném stupňování ruské ofenzivy hrát důležitou roli počasí. Na východě Ukrajiny natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Štáb České televize navštívil jedno z podzemních velitelských stanovišť 59. brigády, odkud se řídí obrana jednoho z úseků u těžce zkoušené Marjinky. Podle velitele jednotky je i na jihu Donbasu situace stejně kritická jako ve sto kilometrů vzdáleném a sledovanějším městě Bachmut.

„Často se na ně zapomíná. Chlapci zde ale sedí ve stejných zákopech jako v Bachmutu. Vypadá to stejně jako tam. Někdy dokonce i hůř,“ nepochybuje velitel Maxim Bohačuk. Na stanovišti analyzují záběry z průzkumných i útočných dronů – zkoumají například zabití nepřátelského odstřelovače nebo týden starou likvidaci ruské minometné baterie.

Kromě rozkazů a informací odsud míří do zákopů i dodávky zásob, kdykoliv je to možné. Ještě před pár týdny přitom bylo propojení mezi základnou a předními liniemi téměř nemožné. Teploty se nezvykle držely nad nulou a cesty byly rozblácené. Pak přišly mrazy.

Auta jako spotřební zboží

Rozkazům ze stanoviště podléhá i jednotka, která nedávno postupně přišla o několik aut, a na chvíli tak i o propojení s týlem. Podle jednoho z vojáků obránci auta berou jako spotřební zboží.

Vojáci na pozicích tráví i týdny. Bezpečí jim poskytuje hlavně podzemí. „Tam můžeš být bez vesty a helmy. Vydechneš si na dvě hodiny. A pak se zase vyměníš a jdeš na pozici. A druhý člověk si sedne místo tebe, sleduje monitor a hlídá, aby nám do zad nevpadl nepřítel,“ přibližuje realitu frontové linie voják řečený Ostap.

Vývoj 59. brigády kopíruje v menším měřítku stav ukrajinské armády. Vznikla z dobrovolných batalionů v roce 2014, zkušenosti získala postupně. Výcvik poté probíhal podle západních standardů. Na jaře brigáda po invazi utrpěla ztráty v bitvě o Cherson. Její část se zapojila na podzim do osvobození města, jiná mezitím střežila pozice v Donbasu.